Hirdetés

Új Parhelia-változatokat kínál a Matrox

Jó fél évvel ezelőtt mutatta be Parhelia nevű videokártyáját a kanadai Matrox cég, amelyet mindenhol óriási érdeklődéssel vártak, ám az első teszteredmények után annál nagyobb volt a csalódottság és a kiábrándulás a kártya teljesítménye miatt. A konkurens termékeknek alig okozott gondot a Parhelia legyűrése és bizony még egy ATI Radeon 8500-as kártya is majd hogy nem a földbe döngölte nagy csinadrattával beharangozott vetélytársát.

Új termékével így a Matrox a munkaállomások piacát célozta meg, s meg kell jegyeznünk: e területen jobban használhatók a Parhelia tulajdonságai, azaz az átlagosnál jobb a képminőség, a különleges feature-ök (három képernyő támogatása, stb.). A munkaállomás-szegmensben ráadásul az ár nem olyan fontos tényező, mint az otthoni felhasználók esetében, így az is érthető, hogy e piaci területen a Matrox az átlagosnál jóval magasabb áron kínálja termékét és további lehetőségeket keres a minél nagyobb volumenű értékesítésre. Így 2002 októberében bejelentették a 256 MB-nyi memóriával szerelt Parheliát (korábban a 128 MB-os változatot is), amit körülbelül 599 eurós áron akartak vesztegetni, míg a 128 MB-os kistestvérét 400-450 euróért árulták volna. Mindezen árcédulák után tehát azon se csodálkozzunk, hogy a legújabb hírek szerint a 256 MB-os változatért jelenleg akár 799 eurót is elkérnek.

Az új változatok esetében sok spekuláció látott napvilágot. Beszéltek 8X AGP támogatásról, elődeinél 20 százalékkal nagyobb teljesítményről, de ezekből semmi sem igazolódott be. Mindezek mellett kósza hírek keringenek egy új, 512 MB memóriával szerelt változatról is. Valószínű azonban, hogy tévedésről van szó, ugyanis a 128 és 256 MB RAM-os Parheliákat nevezik Parhelia-512-esnek, utalva az 512 bites memóriakezelési sávszélességükre. A 749-849 eurós ár is valószínűleg a 256 MB-os változatra vonatkozik. Ennek ellenére talán egy 512 MB-os változatnak lenne értelme a munkaállomások területén, most már csak az a kérdés, hogy a sok hír közül, melyik az igaz.

Szintén a Matrox újdonsága, hogy a Parheliát együtt kínálja az Adobe cég After Effects 5.5-ös szoftverével, egy komplett videószerkesztő csomag részeként, potom 1275 euróért. A kanadai cég szerint, ha a felhasználó ezt a csomagot választja a különböző szoftverek és hardverek egyenkénti, külön-külön megvásárlása helyett, körülbelül 433 eurót spórolhat meg. További engedmény, hogy ha on line-boltokban rendeljük meg a videószerkesztő csomagot, csupán 1099 eurót kell érte leszurkolnunk, így a vállalat szerint megtakarításunk már 609 euró. A Matrox állítása szerint a 128 MB rammal szerelt Parhelia kártyát kifejezetten videófeldolgozási feladatokra tervezték és az amatőr, félprofi és profi videókészítőknek új videószerkesztési és -alkotási távlatokat nyit a csomag. A Parheliák két hagyományos monitorkimenettel és egy TV-outtal rendelkeznek. A csomag része egy speciális WYSIWYG plug-in is, így After Effect-projektjeink előzeteseit NTSC vagy PAL videómonitorokon is megtekinthetjük. Mindezek mellett a Parhelia kártya számos többkijelzős feature-rel is rendelkezik, így például mozgó grafikák és vizuális effektek előállítására is képes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés