Ramiris dealer nap: ASUS, MSI, Plextor, stb.

Ha azt mondjuk, hogy itt járt az ASUS, MSI, Plextor, Hauppauge, BenQ, Dazzle, Samsung és az Iiyama taiwani, holland, vagy magyar képviselője, akkor nagyjából vázoltuk, hogy milyen kaliberű eseményt szervezett a Ramiris a Stefánia Palotában.

Megtudtuk például, hogy az ASUS és az MSI is újabban az abszolút high-end kategóriába sorolja a SiS 648-as chipkészletét. Mindezt kissé ambivalens módon, persze, hiszen a SiS 648 ára lehetővé teszi, hogy ugyanezen chipset köré low-end és olcsó alaplapok is készüljenek. De, mit van mit tenni, ha a SiS 648 már az Intel 850E RDRAM-os chipsetet is megszorongatja, helyenként.

Az MSI explicite vázolta a DDR400-as álláspontját (amely legkevésbé sem rajtuk, sokkal inkább a chipset gyártókon múlik), miszerint a KT400 és a SiS 648 sem támogatja hivatalosan az ilyen modulokat, nincs tehát olyan, hogy "DDR400 support". Amit mindkét chipset tud, az az, hogy működjön bizonyos "DDR400-as" modulokkal. Nem sok, magyarul.

Fontos információ az is, hogy a VIA KT400 csak aszinkron módban tudja működtetni a DDR400-as opciót, és ennek megfelelően 333 MHz-es FSB-jű Athlon XP procikat használva ez a lehetőség el is tűnik BIOS-unkból! Magyarul az újabb Athlonok csak DDR333-as memóriákkal működnek majd (nem mint ha ez gond lenne: ritkán hasznos az, ha nagyobb a memória sávszélessége, mint maga a rendszerbusz)! Ebből az is következik, hogy például az MSI-nél még jóideig népszerű lesz a KT333-as chipset, mely a fentiek miatt gyakorlatilag csak a 8X-os AGP hiányában tér el fejlettebb testvérétől.

Kicsit meglepődtünk, amikor az új, NV18 (GeForce4 MX, 8X-os AGP) alapú MSI kártyára 400 MHz-es GPU-t, valamint 350 MHz-es (700 MHz DDR) SDRAM-ot publikált a gyártó, de lelkesedésünket hamar lehűtötte egy tisztázó beszélgetés -- sajtóhibát találtunk. Ennek fényében az 500 MHz-es GPU-val, és 400 MHz-es DDR-II-es RAM-mal szerelt NV30-ban sem lehetünk biztosak, noha a számok önmagukban jól hangzanak.

Láttunk Matrox Parheliát 3db TFT monitorral és SurroundGaminggel, és be kell vallanunk, hogy a demó nagyon impozáns volt. Feltesszük, hogy csak a legelvadultabb réteg engedhet meg magának egy ilyen kombinációt... a többieket nyugtatandó elmondjuk, hogy az egész inkább tűnt egy izgalmas játéknak, mint egy must-have feature-nek.

A Plextor elmesélte, milyen jó kis technológia a Burn-Proof, amit mi elhittünk nekik. Az ASUS leggyakoribb érve önnönmaga mellett az alaplap-gyártók között elfoglalt első helye volt, amit szintén nem vitathattunk.

Végül, de nem utolsósorban amikor az ASUS és az MSI képviselőit az ATi és az nVidia harcáról faggattuk, az elmúlt években megszokottól kicsit eltérő választ kaptunk. Ugyan mindkét cég szigorúan nVidia párti (az ASUS-nál a SiS még belefér, de az ATi-val egyikük sem paktálna le), de elismerték, hogy ha az ATi még egy ütemmel előbbre kerülne, nem nagyon lenne más választásuk, mint változtatni üzletpolitikájukon. De, mindezt csak szigorúan bizalmasan nekünk, a PROHARDVER! szerkesztőinek mondták el, mint fikciót, egy kötetlen beszélgetés keretében, és még ezt sem adhatjuk tovább. Nincs is mit, tehát nem is tesszük...

(Köszönjük az invitációt!)

Azóta történt

Hirdetés