Hirdetés

Új platformokat állított szolgálatba az Intel

Az Intel energikusan kezdte az évet – a napokban megújította logóját, és története során először mottóval (Leap ahead – 'ugrás előre') egészítette ki azt. Arculatában is megjelent tehát az a törekvés, hogy már ne csak a PC-gyártók chipszállító partnereként legyen jelen a piacon, hanem közvetlenül megszólítsa termékeivel, koncepcióival a fogyasztókat is. A Consumer Electronics Show az üzenethez méltó keretet adott az Intel új platformjainak bejelentéséhez. Paul Otellini, a vállalat elnök-vezérigazgatója a szórakoztatóközpont szerepét is betöltő PC-k Viiv, valamint a mobil számítógépek ismét megfiatalodott Centrino platformjáról rántotta le a leplet tegnapi beszédében.

A Viiv (ejtsd: vájv) platform sok tekintetben szabad kezet ad a gyártóknak; a gépek lehetnek hi-fi toronyba illeszthető kivitelűek, hagyományos asztali vagy toronyházba is kerülhetnek, de felbukkannak a kijelzővel egy testbe szerelt, valamint minden korábbinál kompaktabb mini-PC-k is. Kritérium egy kétmagos Intel processzor megléte, mely származhat a Pentium D, a Pentium Extreme Edition családból, de éppígy lehet a Yonah fejlesztési kódnevű, Core Duo néven piacra került mobil processzor is.

Chipsetként a 945, 955, 975 szériák szolgálnak, emellett követelmény a legalább 5.1 csatornás hang, a nagy felbontású videók kezelésének képessége, valamint egy legalább 10/100 megabites Intel Ethernet hálózati vezérlő megléte; operációs rendszerként a Windows XP Media Center Edition kerül a gépre. A szórakoztatóelektronikai készülékeknél megszokott használatot segíti a PC gyors ki- és bekapcsolásának lehetősége (egy előzetes bootolás után), illetve a távirányítóval való vezérelhetőség.

Az év folyamán további képességekkel fogják ellátni a platformot, melyek egyszerűbbé teszik otthoni hálózatok konfigurálását és multimédiás anyagok megosztását. A Viiv platform támogatását máris sok vállalat bejelentette, melyek között nemcsak hardvergyártók találhatók, hanem feltűnő az online tartalomszolgáltatók, tévétársaságok és on-demand videoszolgáltatók jelenléte is.

Új tartalommal és megújult logókkal érkezett meg a Centrino mobil platform aktuális frissítése is. Az alapul szolgáló Yonah processzor egy- és kétmagos változatban is elkészült, erre utal a Core Solo, illetve Core Duo név, de maga a Centrino logó is utal a processzor típusára.

A platform műszaki paramétereiről a későbbiekben még bővebben is írunk, előzetesen annyit jegyeznénk meg, hogy a processzor rendszerbusz-sebessége tovább nőtt, 667 MHz-re, a 2 MB másodszintű gyorsítótár pedig két mag esetén dinamikusan megoszlik a két végrehajtó egység között. Az aktuális platform az Intel 945 chipsetsorozatra támaszkodik, és a korábbi Wi-Fi vezérlők mellett része lehet a kétsávos PRO/Wireless 3945ABG, amely támogatja a 802.11a/b/g szabványokat, ezenkívül többféle biztonsági és QoS funkciót is biztosít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés