Hirdetés

AMD referencia kétmagos Turion 64-gyel

2004 júniusában számoltunk be arról, hogy az AMD kutató-fejlesztő központot nyitott Tokióban. A Japan Engineering Laboratory (JEL) feladata, hogy kis fogyasztású, mégis teljesítőképes megoldásokkal járuljon hozzá az AMD sikereihez a noteszgépek piacán. A központ a OEM/ODM gyártók számára validáción átesett, kész referenciaplatformokkal és hozzájuk illő firmware-ekkel szolgál, emellett már előállt a jövőre megjelenő kétmagos mobil processzorokat alapul vevő referenciadizájnnal is.

A Yamato nevű platform az AMD, az NVIDIA és az IBM japán technológiai központja együttműködésében készült. A projekt célja olyan noteszgépek tervezése, melyek kisméretűek, könnyűek, egy átlagos, hatcellás lítiumion akkumulátorral legalább 5 órán keresztül működőképesek, ugyanakkor korszerű technológiákat vonultatnak fel.


Yamato referenciaplatform - forrás: PC Watch

A most bemutatott platform NVIDIA chipsetet, illetve grafikus vezérlőt, DDR2-667 memóriát, WLAN vezérlőt és egy 1920x1200 pixel felbontású kijelzőpanelt tartalmaz, de ami a fő újdonság: szíve egy kétmagos Turion 64 processzor. Ennek pontos típusáról nincs információnk, de korábbi hírek szerint a Taylor kódnevű mobil CPU már S1 foglalatba illeszkedik, képes DDR2 memóriák kétcsatornás kezelésére, virtualizációs és biztonsági funkciókkal is rendelkezik, továbbá – az Intel Yonah kódnevű processzorával ellentétben – 64 bites üzemmóddal is szolgál.


Kétmagos Turion 64 S1 foglalatban - forrás: PC Watch

A rendszer a demonstráció szerint nemcsak nagy felbontású MPEG-2 és WMV9 videók lejátszásához kellően erős, de az igen erőforrásigényes H.264 dekódolást is 50-60 százalékos processzorterhelés mellett végezte 1080p felbontásnál.

A JEL képviselői megerősítették, hogy az AMD mobil platformjai számára továbbra is az ATI, az NVIDIA, a SIS és a VIA szállítják a chipseteket, míg a WLAN vezérlők az Airgo, az Atheros és a Broadcom műhelyéből kerülnek ki. Figyelemreméltó azonban, hogy az energiatakarékos referenciaplatformoknál csupán az ATI és az NVIDIA nevét említették chipsetszállítóként.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés