Hirdetés

Új kihívóra lelt a HDMI

A HDBaseT interfész mögött álló gyártók bejelentették, hogy elkészültek a szabvány 1.0-s specifikációjával. A technológia segítségével a tömörítetlen HD tartalmak továbbítása lehetséges egy RJ-45 port segítségével. Az LG, a Samsung, a Sony és a Valens Semiconductor által terelgetett megoldás komoly ellenfele lehet a jelenleg elterjedt HDMI, azon belül is a legújabb 1.4-es felületnek, sőt a technológiai csúcsot képviselő DisplayPort 1.2 egyes képességeit is lehagyja.

A HDBaseT interfész számottevő előnye az úgynevezett 5Play szolgáltatás, mely lehetővé teszi a HD audio- és videotartalom, a vezérlés, a tápellátás és a hálózati kommunikáció létrejöttét egyetlen CAT5e-s vagy CAT6-os kábelen keresztül. A vezeték hossza maximum 100 méter lehet, ami komoly fegyvertény, hiszen a HDMI ebből a szempontból nagyon korlátozott, míg a DisplayPort felület maximum 15 métert képes áthidalni. A harmadik konkurensként számon tartott DiiVA ebből a szempontból etalonnak számított a 26 méterjével, de át kell adnia az első helyet az új jövevénynek. További extra a HDBaseT mellett, hogy jelerősítők használatával a 100 méteres maximális távolság akár 800 méterre is növelhető.

A rendszer adatátviteli sebessége 10,2 Gbps lesz, ami megfelel a HDMI tempójának, de a későbbi fejlesztésekkel elérhető a 20 Gbps is, és ez már megközelíti a DisplayPort 1.2-es interfész 21,6 Gbps-os maximumát. További előny az előbbi két konkurenssel szemben, hogy a HDBaseT felület 100 watt erejéig képes energiával ellátni a berendezéseket. Ezt a szolgáltatást eddig csak a DiiVA tudta, és ez is csak 5 wattos teljesítményigényt tudott kiszolgálni. A kommunikációra a HDMI 1.4-hez hasonlóan 100 Mbps van fenntartva, de ez az érték később elérheti az 1 Gbps-ot is, ami túlteljesíti az aktuális DisplayPort szabvány 720 Mbps-os képességeit.

A technológia csillag topológiát használ, és ez lehetővé teszi több eszköz csatlakoztatását egyetlen megjelenítőhöz. Természetesen a HDBaseT támogatja a 3D-s tartalmakat és a 2Kx4K formátumokat is, sőt a konzorcium szerint egy későbbi verzióban elképzelhető az USB felület integrálása is. A rendszerrel kompatibilis készülékek az év végén kerülhetnek a boltok polcaira.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés