Hirdetés

Full HD felett és vezeték nélkül

Kétségtelen, hogy a vezeték nélküli technológiáké a jövő. Ez természetesen a képkockák továbbítására is vonatkozik, melyre már elkészültek a megfelelő WHDI és WiGig szabványok, ám ezekkel sajnos van egy apró probléma. A technológiák egyetlen elterjedt, megjelenítésre használt protokollhoz sem kötődnek. A Wireless Gigabit Alliance ezt a problémát gyorsan felismerte, és összefognak a VESA néven ismert szervezettel a vezeték nélküli DisplayPort kifejlesztése érdekében.

A Wireless Gigabit Alliance lényegében a WiGig felületet biztosítja a fejlesztéshez, amihez a VESA a DisplayPort interfész specifikációit adja hozzá. Ezzel lényegében megoldható a képkockák vezeték nélküli továbbítása, miközben a chipben elég lesz csak az aktuális DisplayPort protokollt támogatni. A két szervezet összefogása egy olyan általános célú, vezeték nélküli interfészt eredményezhet, melynek jó esélye van széles körben elterjedni. Természetesen a WHDI és a WiGig technológia most is elérhető, hiszen csak a megkövetelt protokoll implementálására van szükség.

A 60 GHz-es sávot használó WiGig felület egyébként maximum 7 gigabit/másodperces sebességű vezeték nélküli kapcsolatot tesz lehetővé nagyjából 10 méteres távolságig, azaz megfelel a nagyfelbontású anyagok továbbítására. Arról sajnos nincs adat, hogy pontosan mikor készül el a vezeték nélküli DisplayPort, de a szervezetek mögött számos neves gyártó sorakozik, így csak idő kérdése az elgondolás megvalósulása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés