Hirdetés

Új high-end grafikus chip a VIA-tól?

Hagyjuk egyelőre az esélyek latolgatását, és nézzük meg, eddig hogy teljesített a VIA! A jelenleg még mindig nem hozzáférhető SavageXP grafikus magot már 3 hónapja bejelentette a taiwani cég, de végül különböző hibákra hivatkozva nekiállt áttervezni a chipet -- az utolsó pillanatban. Ennek megfelelően SavageXP chipes grafikus kártyákat és chipseteket még csak nem is láthattunk.

Mi a helyzet a Columbiával? Erről a chipről évek óta csiripelnek a verebek, és évek óta azt csiripelik, hogy ez valami nagyon klassz holmi lesz. Igaz, az elcsiripelt specifikációkat mindig az aktuális high-end ATi/nVidia termékhez igazították, a megjelenést pedig rendre kitolták, de ezen nem kell meglepődnünk, a VIA még mindig kismacska a BitBoys Oy-hoz képest, akik szintén "bármelyik pillanatban" bejelenthetik Glaze3D nevű, mindent überelő GPU-jukat. A Columbia az első pletykák óta lassan két éve megmaradt ebben az állapotban, és ezzel összhangban legutóbb 2003-at nevezte meg AZ évnek a VIA. Most a tervet felgyorsították, és úgy remélik, hogy még 2002 végén debütálhat az új csoda-chip.

Miről is lenne szó? Egy TSMC által 0.13 mikronon gyártott (ez már rosszul kezdődik.. igaz, nVidia?) GPU-ról, összesen 8 pixel pipeline-nal, pipeline-onként 1 TMU-val (mint a Radeon 9700). A chip 300 - 400 MHz-es órajelen működne, és teljeskörű DirectX 9 kompatibilitást ígér, azaz Pixel és Vertex shader 2.0-át, Displacement Mappinget, stb. Egyesek már azt is tudni vélik, hogy a Columbia olyan 11.000 - 15.000 pontot fut 3DMark2001 SE alatt (ennek az eredménynek a Radeon 9700 PRO is örülne).

Nos, az esélyekről viszont most sem érdemes igazán beszélni, hiszen gyakorlatilag nulla-konvergensek. A VIA integrált chipsetekhez tervez(tet) grafikus magokat, erre a Columbia alkalmatlan (túl nagy). Kizártnak tartjuk, hogy ha az nVidiának nem sikerül az NV30-at idén kiverni a TSMC-ből, akkor erre a VIA gond nélkül képes lenne. Szeretnénk előbb egy SavageXP-t látni, érezni, hallani, és csak utána azon morfondírozni, hogy kit és hogyan tromfol meg az "új vas". Nem kétséges, hogy van potenciál az S3 fejlesztőgárdájában, kérdés ugyanakkor, hogy mekkora, illetve, hogy mekkora tőkével gazdálkodhatnak. Azt azért elvetjük, hogy ma is ugyanúgy terepe van egy pöttöm cégnek előugrani a garázsból, és asztalra vágni a mindenkit legyűrő grafikus megoldást, mint mondjuk 10 éve lett volna.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés