Hirdetés

Újra S3 DeltaChrome

Miután a VIA "technológiai testvéreként" számon tartott S3 Graphics 2002 decemberében bejelentette új, DeltaChrome fantázianevű grafikuschip-családját, pár napja bemutatták a családhoz tartozó notebookokba szánt grafikus chipet. A DeltaChrome X9m elsőként támogatja a notebook grafikus chipjei közül a DirectX 9 3D-s effektusokat és alacsony fogyasztásához (áramfelvételéhez) nagy teljesítmény párosul.

A DeltaChrome X9m-ben található DeltaChrome-V8T grafikus mag 8 renderelő pipeline-nal, 128 bites memóriaelérési sávszélességgel, egy Advanced Deferred Rendering névre keresztelt sávszélesség-kímélő eljárással rendelkezik. A maximális fillrate 2,4 Gigapixel másodpercenként. A chipben található programozható Pixel és Vertex Shader (mindkettő támogatja a 2.0-ás specifikációkat) az S3 Graphics szerint megfelel a DirectX 9 követelményeinek, sőt egyes vonatkozásaikban túl is mutat rajta. A hardveres Displacement Mappinget ugyanakkor nem integrálták a chipbe, mivel az S3, hasonlóan az nVidiához nem tartja fontosnak. A DeltaChrome-ban debütál még a PicturePerfect Full-Screen-Anti-Aliasing funkció, de nem kell természetesen lemondanunk a több képernyő támogatásáról, a HDTV-felbontásokat is támogató tv-kimenetről, a hardveresen gyorsított DVD-lejátszásról, a pixeladaptált De-Interlacing funkcióról, a programozható videóskálázásról és a shaderek által támogatott valós idejű videofilterről.

A notebook miatt került be a chipbe az integrált, hardveres támogatású képforgatási funkció. A DeltaChrome X9m-et 0,13 micronos gyártási technológiával készítik majd, a magfeszültség 0,9 Volt lesz. Mindemellett lehetőségünk lesz arra, hogy szoftveresen (a PowerWise program segítségével) szabályozzuk az feszültséget és a frekvenciát. A chipbe integrált áramspóroló technikának köszönhetően a kártya fogyasztása mindössze 0,5 Watt.

DeltaChrome M128T, illetve DeltaChrome M64+T névre hallgat a chip két integrált memóriájú változata. A DeltaChrome M128 maximálisan 256 MB-nyi memóriát lesz képes kezelni a Flip-Chip-Multi-Package-Module (FC-MPM) technika használata mellett, míg a DeltaChrome 64+ a ráintegrált memórián kívül további 256 MB-nyi memóriát használhat majd. Kérdéses, hogy az új chipek gyártása megindul-e 2003 első negyedévében, illetve hogy milyen mag és memória órajelen fognak futni az új modellek. Az asztali gépekbe szánt első chipek 2003 második negyedévében kerülnek le a gyártósorokról és 200-tól 300 MHz-ig terjedő grafikus mag és memória órajelük lesz.

Noha a chip még el sem készült, a www.golem.de német weboldal máris konkurenseként említi az ATI M10 és az nVidia NV34M jelű grafikus chipjét, amelyeket hivatalosan ugyan még nem jelentettek be, de annyit már tudni lehet róluk, hogy csak 4 renderelő pipeline-nal fognak rendelkezni és a DeltaChrome-hoz képest sokkal több áramra lesz szükségük. Egyelőre tehát az S3 Graphics-nak kell lépnie, hiszen az ATI és az nVidia e piaci szegmensben már nyeregben érezheti magát. Hogy a pozíciójuk megrendül-e, az már az S3-on múlik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyugodtan állíthatjuk, a viadal végkimenetele nem a chipek árán (ha csak azon múlna, az S3 már rég piacvezető lenne), sokkal inkább a teljesítményen és a minőségen múlik. A tényleges szállításról nem is beszélve...

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés