Hirdetés

Csalódott S3 hívők...

Nem arról van szó, hogy az S3 nem csinálja meg ezeket a grafikus magokat, hanem arról, hogy nem dobbant velük semekkorát, már ami a "gamer" piacot illeti. A Zoetrope kódnevű chip ugyan hamarosan megjelenik, de a P4X333-as és KM333-as chipseteken kívül egy darabig sehova sem jut el. A Zoetrope egyébként nem más, mint egy felturbózott Savage2000 (ami egy chipsetbe integrálva már nem is olyan rossz!): a GPU 166 MHz-en ketyeg, két pixel pipeline egyenként két textúrázó egységgel (TMU) dolgozik, elvileg hardveres T&L egység is van (bár ez pont a Savage2000-nél sosem működött!), sőt, a kétképernyős megjelenítés (DuoView) is támogatott! Nem is olyan rossz egy integrált megoldástól, így szomorúságra sincs okunk. Azok viszont, akik az S3 visszatérését remélték a "gamer" piacra, kénytelenek csalódni...

...már csak azért is, mert az igazi nagyágyú, a Columbia sem mostanában jelenik meg, hanem 2003-ban. Akkor pedig már nem lesz nagyágyú. A Columbia specifikációi: 4 pixel pipeline, fejenként 2 TMU-val, hardveres T&L, 128 bites DDR SDRAM támogatás (mint a GeForce és Radeon kártyákon). A Columbia chipeket 0.13 mikronos technológiával gyártják, 300 MHz-es órajelük lesz és DirectX 9.0-át támogatnak. Az első mintapéldányokat jövő novemberre, tehát egy év múlva várják.

Nos, a Columbia nagyott dobbanthatott volna, ha tényleg az idei év közepén megjelenik, mint ahogy azt várták. 2003-ban azonban már javában az ATi Radeon 4 (R400) és az nVidia GeForce 6 (NV35) lesz a nyerő... ha lesz még ATi... ha lesz még nVidia... egyszóval: nagyon messze van az még.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés