Hirdetés

Új flashalapú lejátszókat kínál a SanDisk

A SanDisk bemutatta újabb, tudásban és méretben is a Sansa e200-as sorozat alá pozicionált zenelejátszóit. A Sansa c200-as széria egyelőre 1 (c240), illetve 2 GB (c250) kapacitású flashmemóriával ellátott változatban lesz elérhető, ám a rendelkezésre álló tárhely microSD formátumú kártyával egyszerűen bővíthető.

A kis készülék 128x96 pixeles színes kijelzőjén (a mellékelt szoftverrel átkonvertált) fotók, illetve a lejátszáshoz igazodva CD-borítók is megjeleníthetők. A kezelt formátumok listáján a WAV, MP3 és WMA (DRM) található. Hang rögzítésére akár FM rádióból, akár a beépített mikrofonról mód van, igaz, a rádió nem minden régióban lesz alaptartozéka a c200-asoknak. Számítógéphez való csatlakoztatás USB 2.0 porton keresztül lehetséges. A Sansa c200-asok mérete 33 x 79 x 15 mm, tömegük akkumulátorral együtt 43 gramm; ajánlott áruk tárhelytől függően 80, illetve 100 dollár.

A SanDisk a Berlinben zajló IFA 2006 kiállítást is fel kívánta használni új modelljeinek népszerűsítésére, a rendezvényt azonban nem várt incidens zavarta meg pénteken – német vámosok lefoglalták a standon kiállított zenelejátszókat. A Golem.de beszámolója szerint az olasz Sisvel kérésére avatkozott be a hatóság. Az MP3 formátum kialakításában annak idején a Fraunhofer Intézeten kívül több cég is közreműködött, a szabadalmi jogok tulajdonosai jelenleg a Thomson és a Philips köré csoportosulnak. A Thomson maga licenceli a kódolási eljárást, a Philips azonban a Sisvelt bízta meg ezzel, a technológiát felhasználók pedig rendszerint fizetnek – mégpedig kétfelé. Az olaszok több európai ország pénzügyőreivel is együttműködnek a gyanús áruk kiszűrése érdekében, bizonyos esetekben az is előfordul, hogy nem a gyártó, hanem a disztribútor vagy a viszonteladó fizeti meg a licencdíjat.

A SanDisk egyelőre nem nyilatkozik a részletekről, ám azt állítják, hogy a lejátszóikban alkalmazott eljárások nem sértik a korábban bejegyzett szabadalmakat. A Sisvel szerint már hónapok óta igyekeznek megpuhítani a SanDisket, ám az amerikaiak eddig elzárkóztak a megegyezéstől; azt nem tudni, hogy a SanDisk birtokában van-e a Thomson-féle MP3-licencnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés