Hirdetés

Új EPIA alaplapokat jelentett be a VIA

A Computex alkalmából a VIA újabb modellekkel bővíti Mini ITX formátumú EPIA alaplapjainak már eddig is zavarbaejtően gazdag termékcsaládját. Az EPIA SP jelzésű alaplapokon a VIA Eden vagy C3 processzorai kapnak helyet, a paletta a passzív hűtésű 800 MHz-es változattól az új, 1,3 GHz-en ketyegő Nehemiah magos processzorig terjed.


Forrás: Heise

A Nehemiah része a PadLock Security Suite névre keresztelt biztonsági funkció, amely két hardveres véletlenszám-generátort és egy AES titkosító egységet tartalmaz. A PadLock egyik alkalmazási területe egyébként a DRM (Digital Rights Management) lehet, hiszen a VIA multimédiás készülékekben, set-top boxokban is viszont szeretné látni az EPIA platformot.

Az északi híd feladatát a CN400-as chip látja el, amely legfeljebb DDR400-as (PC3200) memória használatát teszi lehetővé. Az integrált S3 Graphics UniChrome Pro grafikus processzor egyszerre két MPEG-2 vagy egy MPEG-2 és egy MPEG-4 stream hardveres gyorsításáról gondoskodhat. A gyártó szerint HDTV-kompatibilis grafikus rendszer jó képminőségét az adaptív deinterlacing szolgálja. A VT8237-es south bridge USB 2.0, Firewire, natív Serial ATA és V-RAID támogatással rendelkezik (RAID 0, 1 és 0+1 üzemmódokban). A hat csatornás surround hangzásért a VIA saját Vinyl Six-TRAC Audio 5.1 nevű megoldása felel.

A 17 x 17 cm kiterjedésű alaplap hátsó I/O-paneljén egy-egy PS/2 billentyűzet- és egér-csatlakozón, egy Fast Ethernet, egy soros, két USB 2.0, egy VGA, egy S-Video porton és a három szokásos audioaljzaton kívül egy LVDS-csatlakozó található – ez utóbbi csak speciális adapterrel használható monitorok meghajtására. DVI-kimenetet a VIA egyelőre nem kínál. A lapon egy DIMM- és egy PCI-foglalat kapott helyet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés