Hirdetés

Eszter titkai

A VIA Technologies továbbfejlesztett biztonsági funkciókat épít következő generációs x86-os mikroprocesszorába. A tajvani vállalat rendhagyó – WenChi Chen elnök-vezérigazgató harsány vallásosságát tükröző – névadási hagyományaihoz hűen szintén az Ószövetség egyik könyve után elnevezett Esther (VIA C5J) már támogatni fogja a No Execute (NX) memóriavédelmi technológiát, az RSA titkosításhoz használt Montgomery-redukciót és a tördelő, ún. hash algoritmusokat (SHA-1 és SHA-256). Az új biztonsági funkciók új utasítások segítségével lesznek kihasználhatók.

A VIA jelenleg legkorszerűbb processzor-architektúrája, a Nehemiah 20,5 millió tranzisztorból épül fel, magmérete 0,13 mikronos csíkszélesség mellett 52 mm2. A chip 64-64 KB méretű, 4 utas csoportasszociatív L1 cache-t és 64 KB méretű, 16 utas csoportasszociatív L2 cache-t tartalmaz, valamint a Pentium III rendszerbuszát és multimédiás utasításkészleteit használja.

Az Esther újdonságai azonban nem érnek véget a kibővített biztonsági szolgáltatásokkal. A VIA európai szóvivője, Michal Lisiecki lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az új chip egy teljesen új magra épül, mely 64-64 KB méretű, 4 utas csoportasszociatív elsőszintű adat- és utasításcache-sel, 128 KB méretű, 32 utas csoportasszociatív másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd, kezdetben az Intel Banias platform akár 800 MHz-ig skálázható, majd a VIA saját fejlesztésű V4 rendszerbuszát használja, és támogatja az SSE2 és SSE3 utasításkészleteket.

A processzort – melynek végleges tervei (tape-out) nemrég készültek el – az IBM gyártja majd 90 nanométeres csíkszélességgel, rézhuzalozás, silicon on insulator (SOI) technológia és alacsony k állandójú (low k) szigetelőréteg használatával. A 26,2 millió tranzisztort tartalmazó chip 31,7 mm2 méretű lesz, és a tervek szerint 2 GHz-nél magasabb sebességen is képes lesz üzemelni. Az Esther 1 GHz-en mindössze 3,5 wattot fogyaszt.

A rendkívül alacsony fogyasztás miatt a VIA szórakoztatóelektronikai berendezésekben, beágyazott rendszerekben és mobil eszközökben is szívesen viszontlátná a processzort, amely leghamarabb az év vége felé kerülhet kereskedelmi forgalomba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés