Hirdetés

Új CrossFire tuninglap a DFI kínálatában

A DFI bejelentette az ATI CrossFire Xpress 3200 (RD580) chipsetje köré épülő alaplapját, amely két, természetesen CrossFire üzemmódban is működtethető videokártya számára 2 x 16 PCI Express-sávot bocsát rendelkezésre. A LanParty UT CFX3200-DR jelzést viselő lap egyik feltűnő vonása, hogy a széria több tagjához, így a korábbi Radeon Xpress 200 CrossFire (RD480) chipset köré épülő RDX200 CF-RD-hez hasonlóan a négy memóriaaljzat a processzorfoglalat és az I/O panel között foglal helyet, míg a tápellátó áramköröket csatlakozóstul kitelepítették a nyák szélére.

A lap Socket 939-es AMD processzorok kiszolgálására készült, legfeljebb 4 GB DDR memóriát támogat. A két PCIe x16 foglalat társaságában két PCIe x1 és három PCI bővítősín található. Az ULI M1575 déli hídra négy IDE eszköz (akár RAID 0, 1 vagy 0+1 módban) kapcsolható, a RAID 0, 1, 0+1 és 5 üzemmódokat biztosító Serial ATA II portokból ugyancsak négy van. Ha mindez kevés lenne, egy Silicon Image chip jóvoltából további négy Serial ATA II port áll rendelkezésre, melyek a maguk részéről RAID 0, 1, 0+1 vagy 5 tömbök használatára adnak lehetőséget.

A nyolccsatornás hangrendszer analóg kivezetései a DFI-nál nem szokatlan módon egy ún. Karajan modulon kaptak helyet. Egy ilyen alaplapnál természetesen nem hiányozhat a FireWire, de a hálózati vezérlők is tartogatnak némi meglepetést. A két Marvell chip által vezérelt Gigabit Ethernet interfészek képesek (port trunkingnek vagy port teamingnek is nevezett) linkaggregációra az IEEE 802.3ad szabvány szerint, vagyis sávszélességük összeadható, ha a kapcsolat túloldalán lévő állomás is ismeri ezt az eljárást – egyébként viszont a megszokott módon, külön-külön használhatók.

A DFI-től elvárható módon számos tuningopció kínálkozik, így például Genie BIOS jóvoltából a memória feszültségét 2,5–3,7 voltos tartományban lehet állítani, a processzor 2,1, a chipset 1,8, a HT busz pedig 1,5 voltig húzható, miközben a szorzót 20-szoros értékig lehet módosítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi
  • DFI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés