Hirdetés

A TSMC nem ad exkluzív jogokat a partnereknek

Érdekes információk röppentek fel a TSMC-vel kapcsolatban, ugyanis nemrég kiderült, hogy az Apple és a Qualcomm komoly összegekkel támogatná a tajvani bérgyártót, ha cserébe exkluzív jogokhoz jutnának. A Bloomberg adatai szerint mindkét cég 1 milliárd dollárnál is nagyobb összeget kínált fel a TSMC-nek, és ezért azt várnák el, hogy ha szükségük van rá, akkor azonnal hozzájussanak az igényelt gyártósorokhoz.

Ahogy arról korábban többször is írtunk, a TSMC 28 nm-es gyártókapacitása jelenleg igen szűkös, és ez több partnert is kellemetlenül érint, köztük az NVIDIA-t és a Qualcommot. A tajvani bérgyártó nem tagadja meg a segítséget, és már így is elsőbbséget adtak az említett két nagyobb megrendelő számára, de arra nem hajlandók, hogy a többi partnertől a már kiosztott kapacitást elvegyék. Egy ilyen akció alapvetően rontaná a többi partnerrel való üzleti kapcsolatot, hiszen az Altera, a Xilinx és az AMD azért van kedvezőbb pozícióban, mert már a kísérleti gyártás befejezésével rávetették magukat a 28 nm-es node-okra, vagyis alapvetően hatékonyabban dolgoztak az NVIDIA-nál és a Qualcommnál. Nem mellesleg az utóbbi két cég a kezdeti nehézségeket is megúszta, hiszen az előbbi három vállalat tapasztalataira építve a TSMC fél év alatt sokat finomíthatott a gyártástechnológián. Ez tehát teljesen normális üzleti hozzáállás a TSMC-től, és az álláspontjukhoz tartják is magukat, így az Apple és a Qualcomm ajánlatát visszautasították.

Természetesen a Qualcomm és az Apple helyzete is érthető. Előbbi cég a TSMC szűkös gyártókapacitása miatt nem tud elegendő mennyiségű Snapdragon S4 szériás lapkát szállítani, ami rányomja a bélyeget a vállalat idei növekedésére. Az Apple pedig eléggé összerúgta a port a Samsunggal, és közismert tény, hogy utóbbi vállalatnál gyártják a lapkákat. Az üzleti viszony ugyan nem szűnt meg, hiszen ez az Apple kiszolgálása a Samsung számára is kedvező az anyagiak szempontjából, de nyilván van esély arra, hogy a dél-koreai óriáscég az Apple magatartása miatt nem újítja meg a bérgyártói szerződést, ami az almás céget nagyon kellemetlenül érintené, hiszen hirtelen nem tudnák hol gyártatni a termékekbe szükséges lapkákat. Nem véletlen tehát, hogy a TSMC felé nézelődnek, de az Apple nem szokott hozzá ahhoz, hogy megtagadják tőlük a kiemelt bánásmódot.

A TSMC elnök-vezérigazgatója egyébként nemrég már felvetette, hogy akár teljes gyárat is kaphatnának a nagyobb partnerek, de ez egyelőre csak egy elképzelés, aminek a hátterét még ki kell dolgozni. Lora Ho a vállalat pénzügyi igazgatója el is mondta egy nyári interjúban, hogy ez a stratégia veszélyeket is rejt. Ha egy cég termékére csökken az igény, akkor előfordulhat, hogy képtelenek lesznek kihasználni a teljes üzem gyártókapacitását, ami a költségek szempontjából jelentős probléma, hiszen a kiadott gyárat a megrendelő tartaná fent. A TSMC-nek tehát egy új stratégiával is alapvető fontosságú a flexibilis üzleti modell megőrzése, ami a lehető legnagyobb hatékonysággal működteti az üzemeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés