Hirdetés

Továbbra sem tudni, hogy az Intel és a VIA barátok maradnak-e

Miután ázsiai lapok egymásnak ellentmondó híreket közölnek a témában, még mindig nem tudható biztosan, hogy mi lesz a további sorsa a tajvani VIA Technologies Intel processzorokhoz fejlesztett chipsetjeinek. A lapkakészleteket gyártó cég és a világelső CPU-gyártó 2003 áprilisától érvényes licencmegállapodása ugyanis a napokban lejárt, és a feltételek szerint a VIA a licenc megújításáig nem jogosult új, Intel processzorokkal kompatibilis vezérlőáramkörök piacra dobására, jövő áprilistól pedig egyáltalán nem árulhatna inteles lapkakészleteket. Egyes értesülések szerint az együttműködés folytatásához szükséges megállapodást már márciusban aláírták, mások szerint nincs és nem is lesz szignó a papíron, az utóbbi időben gyengén teljesítő VIA ugyanis úgy döntött, hogy kivonul a lapkakészletek piacáról. Utóbbi értesülést a gyártó határozottan cáfolta, az Intellel zajló tárgyalások (már ha egyáltalán léteznek) eredményéről azonban következetesen hallgat a cég.

A lapkakészleteket gyártó vállalatoknak általában egy szerződésben rögzített licencdíj fejében ad át bizonyos technológiákat a két vezető processzorgyártó – ezek nélkül nem kerülhet ki olyan chipset az alternatív gyártók műhelyéből, mely a folyamatosan megújuló CPU-kínálatot támogatná. A cégek azonban többnyire más-más feltételekkel kötik meg ezeket a megállapodásokat.

A szintén tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) például március végén egyezett meg az Intellel az 1333 MHz-es rendszersín használatának jogáról, ám ez a későbbi technológiák használatát nem teszi lehetővé a gyártónak. A VIA és az NVIDIA eddig leginkább hosszabb távú licencmegállapodásokat kötött a CPU-gyártóval – ezek értelmében a technológiai váltásoktól függetlenül, adott időintervallumon belül (a VIA esetében ez most négy év volt) tetszőleges számú Intel-kompatibilis termékkel előrukkolhatnak a cégek.

A befektetőknek némi bizakodásra adhat okot, hogy a VIA látszólag eltökélt az Intel-kompatibilis termékvonal folytatásában, legalábbis legutóbb még olyan információk szivárogtak ki a cégtől, hogy a mérnökök javában fejlesztik a következő generációs, PT960 és PM960 típusjelű lapkákat. A nem hivatalos információk szerint a PT960 egycsatornás memóriavezérlőt tartalmaz, melyre legfeljebb DDR2-1066 vagy DDR3-1333 sebességű modulokat lehet kapcsolni. A PCI Express vezérlő már támogatja a szabvány 2.0-s változatát, mely a jelenlegihez képest dupla (sávonként 5 Gbps) átviteli sebességet kínál. Videokártyának egy x16, míg más bővítményeknek négy x1 interfész áll rendelkezésre, az Ultra V-Linken keresztül kapcsolódó déli híd típusától függően (például az ajánlott VT8251L esetében) ehhez további PCIe portok adódhatnak. A PM960 chipset mindezt a DirectX 9.0- (Shader Model 2.0-) kompatibilis S3 Chrome 9 HD grafikus maggal fejelné meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés