Hirdetés

A SiS ismét a VIA-t megelőzve férkőzött az Intel kegyeibe

A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) és az Intel által tegnap aláírt licencmegállapodás értelmében a távol-keleti chipsetgyártó megszerezte a jogot arra, hogy jövőben megjelenő lapkakészleteibe hivatalosan is beépítésre kerüljön a jelenleginél gyorsabb rendszersínt igénylő négymagos Intel CPU-k támogatása. Daniel Chen, a SiS első embere a vállalat közleményében kitér rá, hogy cége több olyan termékkel jelentkezik majd a közeli jövőben, melyek teljes kompatibilitást ígérnek az 1333 MHz-es rendszersebességre optimalizált processzorokkal – a cégvezető mindazonáltal egyelőre nem szolgált ennél konkrétabb részletekkel.

Az X-Bit labs weboldal spekulációi szerint kezdetben két SiS lapkakészletnél jöhetne szóba a gyorsabb rendszersín bevezetése: a DirectX 10-kompatibilis integrált grafikus motort is tartalmazó, DDR2 és DDR3 memóriákat kezelő SiS 673/FX lehet az egyik ilyen újdonság, a szerverekhez, illetve teljesítményigényes alkalmazásokat futtató munkaállomásokhoz fejlesztett SiS 665 társaságában. A két új lapkakészlet várhatóan az év második felétől jelenhet meg a piacon.

Az Intel és a SiS között tegnap létrejött megállapodás részleteiről egyik fél sem nyilatkozott, az ilyenkor szokásos feltételek alapján azonban a tajvani chipsetgyártónak a használati jogokért alighanem egy nagyobb összeget kell fizetnie az Intelnek, melyet a későbbiekben az eladott lapkák darabszáma alapján kalkulált hányaddal kell majd kiegészítenie. Az egykor a legnagyobb alternatív lapkakészletgyártóként jegyzett, szintén tajvani székhelyű VIA Technologies hasonló licencmegállapodása a jövő hónapban lejár, ám mindeddig nem érkezett hír a VIA és az Intel közt jelenleg még fennálló szerződés meghosszabbításáról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SiS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés