Hirdetés

Toughbook: Centrino egy kicsit másképp

A Panasonic megújítja terepre szánt, szélsőséges körülmények között is használható (ruggedized) noteszgépeinek két modelljét, a Toughbook CF-29-et és a CF-18-at. A hordozható gépekbe nagyobb fényerejű, napsütésben is jobban olvasható kijelző kerül, emellett részesülnek az aktuális, Sonoma kódnéven ismert Intel Centrino mobil platform áldásaiból.

A Toughbook széria legerősebb gépe, a CF-29 kijelzője 13,3 colos képátlójú és 1024x768 pixel felbontású, fényereje a mostani frissítéssel 500 cd/m2-re nőtt. Kis feszültségen üzemeltetett, 1,4 GHz-es Pentium M LV 738 processzorának helyét az újabb Pentium M LV 778 veszi át 1,6 GHz-es órajellel; mellé ezentúl a 915GMS chipset és 512 MB DDR2 memória társul. A 60 GB-os merevlemez 80 GB-osra terebélyesedik; marad a floppymeghajtó, de új szériatartozék az SD kártyaolvasó.

Az Intel WLAN-vezérlője révén 802.11a/b/g szabványok szerinti vezeték nélküli hálózatokba lehet bejelentkezni, ezenkívül Gigabit Ethernet port, modem, USB 2.0, soros és párhuzamos interfész, VGA-kimenet és PC Card aljzat (Type II x 2, Type III x 1), valamint portreplikátor csatlakozó található a gépen – szennyeződéstől védő ajtók mögött. Optikai meghajtó külső egységként vagy a floppyt lecserélve vehető igénybe. Az akkumulátor legfeljebb 8 órányi energiát szolgáltat.

A 30 x 27 x 6 cm-es, magnéziumötvözet házba szerelt gép 3,6 kilogrammot nyom; robusztus felépítésének, a merevlemez külön burkolatának köszönhetően a gyártó szerint egy 90 cm-es zuhanást minden további nélkül el kell viselnie. A CF-29 megfelel a MIL-STD 810F katonai szabványnak, por- és vízállóság tekintetében pedig teljesíti az IP54 ipari szabvány előírásait. Beépített winchesterfűtése lehetővé teszi, hogy -20 fokos hidegben is használják, nagy meleg esetén pedig belső hővezető rendszere kíméli meg a túlhevüléstől.

A fentivel azonos fényerejű és felbontású megjelenítővel látják el a 2,1 kilogrammos CF-18-at is, ám ez egy 10,4 hüvelyk képátlójú touchscreen, amely kifordítva és a billentyűzetre hajtva lehetővé teszi, hogy a gépet tábla-PC-ként alkalmazzák. Az új típus ugyancsak 915GMS chipsetet kapott, Pentium M ULV processzora 1,1-ről 1,2 GHz-re gyorsult (733 helyett 753). Akkumulátoros üzemidejét ennek ellenére változatlanul max. 8,5 órában adja meg a gyártó. A DDR2 memória alapkiépítésben 256 MB, de másfél gigabájtig növelhető, a winchester 60 GB-os.

Az interfészek sorában kétcsatornás (802.11a/b/g) WLAN-vezérlő, Fast Ethernet, USB 2.0, soros port, VGA-kimenet, audiocsatlakozók, SD kártyaolvasó, PC Card (Type I, II, III) aljzat kapott helyet. Opcionálisan egyébként mindkét modell megrendelhető integrált Bluetooth csatolóval, WWAN-kártyával, illetve GPS helymeghatározó rendszerrel.

Mindkét Toughbook októbertől kapható megújult változatában; a CF-29 nettó ára 4480 euró, a CF-18-é pedig 3700 euró körül alakul; az előbbi Windows XP Professional, az utóbbi Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszerrel érkezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés