Hirdetés

Vissza a múltba: CD-lejátszós kazettás magnóval rukkolt elő a Toshiba

Akármennyire is idétlennek tűnik az ötlet, hogy egy Toshiba kaliberű cég kazettás magnóval megtámogatott CD-lejátszót dobjon piacra, valahol érthető a dolog. Legalábbis, ha abból indulunk ki, hogy Japánban a nyugati kultúrához képest mennyire másként állnak az idősekhez, illetve mekkora hangsúlyt kap az ő tiszteletük. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen eszközt elsősorban az ő kegyeiket keresve dobnak piacra, és nem a csilli-villi, ezer színben játszó, nyolcgigás, köröm méretű MP3-lejátszókat favorizáló réteget célozzák meg.

A Toshiba egy olyan cég, mely ezzel is bizonyítja, hogy mindenki fontos a számára. Vannak egyébként olyan szubkultúrák (underground black metal például), ahol még mindig dívik a kazetta. De ezek azért elég apró közösségek, így nem valószínű, hogy a japán óriás rájuk építene.

Toshiba TY-CK1
Toshiba TY-CK1

Az anakronisztikus termék formája adott, hiszen a CD lemez, illetve a kazetta méretei miatt sokat nem lehet variálni a kinézettel. A 27 cm széles termék 20 cm mély és 10 cm magas. Súlya – elemek nélkül – mindössze másfél kilogramm. Hat darab hagyományos ceruzaelem kell bele, és ha a Toshiba által gyártott darabokat használja valaki, akkor azzal számolhat, hogy húsz órán keresztül hallgathat CD-ket, huszonöt óráig kazettákat és harmincöt óráig rádiót.

A termékre került egy egyszerű folyadékkristályos kijelző, de az órát kispórolták belőle a tervezők, így az ébresztés funkció sem része a rendszernek. Az újdonság két darab egywattos hangsugárzóval rendelkezik, tehát attól nem kell félni, hogy kiüti a hangerő az ablaküveget. A gyári audió CD-k mellett egyébként az írt és újraírt lemezek lejátszása is biztosított. Megkapta a gyorstekerés funkciót, ami azt jelenti, hogy egy átlagos, hatvanperces kazettánál egy gombnyomásra automatikusan kétpercnyi időtartammal előre vagy hátra csévéli a szalagot. Egy ilyen modellre hazánkban is lenne kereslet, a 65 dolláros ár pedig pont annyi, amennyit egy hasonló termékért általában elkérnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés