Hirdetés

Tranquil PC Skinny Ripper – audió CD-k legjobb barátja

Aki népesebb zenei CD gyűjteménnyel rendelkezik, az bizonyára már kacérkodott a gondolattal, hogy jó lenne ezeket az anyagot egy helyen, biztonságban tudni, arról nem is beszélve, hogy a mai számítógépes zenei formátumok kezelése jóval egyszerűbb és széleskörűbb, mint a jó öreg 12 centis, igen sérülékeny korongoké. Ezek beolvasása (rippelés) egy PC-vel vagy notebookkal közel sem megvalósíthatatlan, azonban a számcímek, a borítók és egyéb adatok bevitele vagy összevadászása már messze nem valami szórakoztató feladat, pláne ha nem csak néhány lemezről van szó.


[+]

A Tranquil PC ezeket a muzikális felhasználókat kívánja megcélozni Skinny Ripper nevű célhardverével, mely egy abszolút minimalista készülék formájában minden szükséges műveletet automatikusan elvégez. Előre konfiguráljuk, hogy belső 1 TB-os merevlemezére milyen formátumban szeretnénk tárolni a CD-t, ezek után csak becsúsztatjuk a korongot a slot-in rendszerű optikai meghajtó résébe, és a többit már magától elvégzi. Először is hibamentesen beolvassa az audió tartalmat, utána pedig az interneten keresztül a GD3 adatbázis alapján kitölti a megfelelő mezőket és letölti az album borítóját. Vagyis elméletileg nekünk csak annyi a dolgunk, hogy sorban megetetjük vele a lemezeket.


[+]

Ezek után fedélzetén munkálkodó egyedi Fedora Linux operációs rendszere számos hozzáférési módot kínál az így beolvasott zenék eléréséhez. Otthoni hálózaton média szerverként funkcionálva bármilyen más csatlakoztatott eszköz elérheti a zenéket (SAMBA), de például a vezeték nélküli továbbítás (DLNA, SONOS) is megoldható, hogy az ezzel kompatibilis mobil eszközök se maradjanak ki a mókából. A SubSonic streaming alkalmazással pedig a világhálón keresztül lényegében bármilyen számítógépről, tabletről és okostelefonról elérhetők az otthon tárolt anyagok.

Az egyetlen alumínium tömbből kifaragott fekete dobozka előlapját nem különösebben terhelték túl: az optikai lemez résén kívül csupán két LED található, melyek az aktuális állapotokról és munkafolyamatokról nyújtanak visszajelzést. Egyetlen szépséghibája a vételárban keresendő, mely 665,83 angol font, vagyis több mint 1000 dollár. Egy igazi ékszer.

Előzmények

Hirdetés