Hirdetés

Ütőképes hibrid merevlemezekkel állt elő a Toshiba

A HDD-k és az SSD-k között mind árban, mind pedig képességek tekintetében nagy különbség van, így nem véletlen, hogy a vékony notebookokba a gyártók a HDD és az SSD előnyeit ötvöző kombinált megoldást alkalmaznak. Van azonban egy ennél jobb alternatíva is, méghozzá a hibrid merevlemez, ami funkcionálisan ugyanazokat az előnyöket nyújtja, amiket a HDD és az SSD párosítása, csak kisebb helyigény mellett. Nem véletlen, hogy a Toshiba is lát ebben lehetőséget, és a vállalat két új hibrid modell piacra dobását tervezi.

A HHD-k (hybrid hard drive) 750 GB-os (MQ01ABD075H) és 1 TB-os (MQ01ABD100H) tárkapacitást kínálnak merevlemez formájában, amit egy 32 nm-es gyártástechnológián készülő 8 GB-os SLC NAND flash lapka egészít ki, a további gyorsításról pedig egy 32 MB-os DRAM gondoskodik. A NAND flash tároló a sűrűn használt adatok gyors elérését teszi lehetővé. Ennek megfelelően a termékek a hagyományos merevlemezekhez viszonyítva gyorsabb bootolást és a főbb programok gyorsabb indítását biztosítják. A Toshiba a fontos adatok elérésére egy öntanuló algoritmust alkalmaz, mely gyakorlatilag csak annyit csinál, hogy a legtöbbet használt fájlokat a flashmemóriára helyezi. A 2,5 hüvelykes, 6 Gbps-os SATA interfésszel felszerelt meghajtók egyébként percenként 5400 fordulat mellett üzemelnek.

A Toshiba az új HHD-k árait még nem hozta nyilvánosságra, de a mintákat már szállítják a partnereknek. Az újdonságok egyébként 9,5 mm vastagok, vagyis a legvékonyabb masinákba nem lesznek jók, de a legtöbb gépbe tökéletesen megfelelnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés