Hirdetés

5 mm vastag, 1 TB-os hibrid merevlemezt készített az A*STAR

Az Intelnél korábban kijelentették, hogy a jövőben 5 mm vastagságú adattárolókra lenne szükség, hogy egyre vékonyabb hordozható eszközöket tudjanak kifejleszteni. Noha még évekre vagyunk attól, hogy ezekre tömeges igény mutatkozzon, a fejlesztéseket nem lehet az utolsó pillanatra hagyni. Az Intel kérése/követelménye úgy tűnik nem teljesíthetetlen, hiszen nemrégiben a Western Digital már bejelentett egy 2,5"-es, 5 mm vastag, 500 GB kapacitású hagyományos tárolót, illetve ennek hibrid (MLC NAND flash gyorsítótárral egybeépített) verzióját.


(forrás: Yahoo! photo/ Deborah Choo)

Az A*STAR DSI (Agency for Science, Technology and Research Data Storage Institute) most bejelentett 2,5"-es és 5 mm-es A-Drive-ja viszont magasabbra tette a lécet azzal, hogy 1 TB-os tárkapacitást kínál, amit egy 32 GB-os SSD gyorsítótár egészít ki. Az adatátvitellel kapcsolatos pontos technikai paraméterekről nem esett szó, de a DSI úgy fogalmaz, hogy rendkívül nagy kihívás volt a merevlemez vastagságát egy 7 mm-es egységhez képest mintegy 30 százalékkal lecsökkenteni anélkül, hogy ez befolyásolná a teljesítményt és a megbízhatóságot. Az A*STAR számos multinacionális vállalattal (például Seiko Instruments, Miyoshi, Unisteel) és gyártópartnerrel dolgozott együtt a fő komponensek kifejlesztése során, ami minden téren meghozta a gyümölcsét.

A DSI ügyvezető igazgatója, Pantelis Alexopoulos, és az A-Drive
A DSI ügyvezető igazgatója, Pantelis Alexopoulos, és az A-Drive (forrás: Yahoo! photo/ Deborah Choo)

A közlemény kitér az alacsony fogyasztásra, aminek köszönhetően a végfelhasználóknak szánt, akkumulátorról üzemelő eszközök üzemidejére jótékony hatással lesz. Természetesen az új fejlesztés nagyvállalati környezetben is megállja a helyét, hiszen a jelenleg használt megoldásoknál mintegy 50%-kal fogyaszt kevesebbet, kis méretéből fakadóan pedig rengeteg hely is megspórolható.

Ahogyan a Western Digital esetében, biztosra vehető vételárat most a DSI sem árult el, de az SSD-knél jóval alacsonyabb ígérnek (egyes források szerint 73 dollár körüli árra lehet számítani). Sajnos a megjelenés dátuma is bizonytalan, mivel a sorozatgyártás beindításról egyelőre még csak tárgyalnak a számba vehető gyártópartnerekkel, akikkel ha sikerül megállapodni, akkor onnantól számítva még 6-8 hónapra lesz szükség, míg a boltok polcaira kerülnek az első példányok.

Előzmények

Hirdetés