Hirdetés

Gyorsan tör fel az AMD a legerősebb szuperszámítógépek listáján

A legjobb tízben azonban alig van változás, persze ez felfogható a vihar előtti csendnek.

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, de sok változás az első tízben nincs, mivel az élmezőny az év közepén kialakult pozíciók változatlanok. Két említésre méltó változás van, egyrészt a Perlmutter nevű, ötödik helyen szereplő szuperszámítógép némileg bővült, így valamennyivel gyorsabb lett, de annyival nem, hogy a negyedik helyre veszélyes legyen. Ugyanakkor a tizedik helyre sorolta magát a Voyager-EUS2, amely 24 maggal rendelkező AMD EPYC 7V12-es processzorokkal és NVIDIA A100-as gyorsítókkal dolgozik, a kialakított konfiguráció pedig a Linpack tesztben 35,45 PFLOPS-os tempót tud felmutatni, elméleti 30 PFLOPS-ra képes, a fogyasztása viszont ismeretlen.

A fentiektől függetlenül jelentős változások történtek a teljes listát nézve, ugyanis az AMD kirobbanó sebességgel tör előre a részesedést tekintve. A vállalat ezúttal 73 szuperszámítógéphez biztosította a processzort, ami az előző évhez viszonyítva nagyjából 347%-os növekedés.

A jövőben egyébként már az első tízben is több változás lesz, ugyanis mostanra még nem készültek el az Exascale rendszerek, de például a Frontier építését várhatóan még idén befejezik, így a fél év múlva esedékes listában már biztosan szerepelni fog.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés