Hirdetés

Új gyorsítóval combosítaná a felhőalapú játékszolgáltatásokat az AMD

A Radeon Pro V620 persze mindenféle hardveres VDI környezetben helyt tud állni.

Az AMD nem túl nagy hírverés mellett mutatta be a Radeon Pro V620-as fejlesztését, amely a vállalat Multiuser GPU technológiájára épít, és hardveres VDI (Virtual Desktop Interface) GPU technológiát kínál az érdeklődők számára, ami a ma még elterjedtnek számító szoftveres megoldásokkal szemben valós idejű teljesítményt és teljes biztonságot ad.

A Radeon Pro V620 alapja a Navi 21 kódnevű, RDNA 2 architektúrával dolgozó fejlesztés, amely a PCI-SIG SR-IOV (single root I/O virtualization) szabványára épülő, hardveres alapot kínálja, miközben az MxGPU technológiával teljesen virtualizált videokódoló és -dekódoló blokkokat biztosít, méghozzá két különálló VCN (Video Core Next) egységen keresztül. Ezek eléréséről teljes egészében a hardver dönt, vagyis semmiféle szoftveres menedzsment nem szükséges hozzá. A működés alapja, hogy a GPU fizikailag felosztott szeleteit elérő virtuális gépek adhatnak le igényt a videokódoló és -dekódoló használatára, és ilyenkor a hardverbe épített ütemező automatikusan hozzárendeli az adott részegységet, vagy – nagyobb terhelés mellett – annak csak egy részét az érintett munkafolyamathoz. Ez a jellemzően használt függetlenített vagy szinkronizált időosztásos módszerhez képest jóval hatékonyabb feldolgozást tesz lehetővé, miközben a videomemória ezen a ponton is védett fizikai felosztású.

Az egy Navi 21 GPU-t alkalmazó Radeon Pro V620-at az AMD a felhős szerverközpontokba szánja, elsődlegesen olyan területre, ahol különböző grafikus és GPGPU-s API-kon keresztül működő alkalmazások futtatására bérelhet hardvert a felhasználó. A hardveres hypervisor menedzsment következtében ez a rendszer mentes a szoftveres menedzsment amúgy tipikus limitációitól, továbbá az MxGPU továbbra is csak egy meghajtó oldali vezérlést igényel, vagyis a hardver megvásárlása után nem kell a működéshez szükséges szoftverekért fizetni az AMD-nek.

Az új, Multiuser GPU technológiát támogató hardver, virtualizáció szempontjából fontos paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD MxGPU-t támogató új Radeon Pro
Típus V620
GPU(-k) kódneve Navi 21
GPU-k száma
1
Maximális órajel
2200 MHz
Shader részelemek száma összesen 4608
Textúrázó csatornák száma összesen 288
Blending egységek száma összesen 128
Hardveresen gyorsított sugárkövetés
van
Infinity Cache kapacitása
128 MB
Memóriabusz GPU-nként 256 bit
Effektív memória-órajele 16 GHz
Memória típusa GDDR6
VRAM kapacitása összesen 32 GB
Hűtés passzív
Maximális fogyasztás 300 watt
Maximálisan támogatott felhasználó GPU-nként 16

A Radeon Pro V620 GPU-ka akár 16 felhasználót is kiszolgál, ami persze a munkafolyamatok függvényében változhat.

A hardver része a Radeon Pro Security szolgáltatás, aminek a segítségével elérhető, hogy a rendszer csak hitelesített környezetben bootoljon be. Ez gyakorlatilag megakadályozza a gép elleni rosszindulatú támadásokat, ráadásul a kikapcsolás utolsó pillanatáig üzemel, tehát akkor is képes megfékezni ezeket, amikor már operációs rendszerbe épített védelmek leálltak. Utóbbi különösen fontos a szerverpiacon. Többek között az AMD sokszor elmondta már, hogy az indításkor aktiválódó védelmek beépítése oda vezetett, hogy az utóbbi időben elszaporodtak azok a rosszindulatú kódok, amelyek a leállításkor próbálnak rést találni a pajzson. Mindemellett a Radeon Pro Security teljesen izolált virtuális gépeket támogat, vagyis hardveresen védekezik az olyan támadási lehetőségek ellen, amelyek megpróbálják az egyes gépek által feldolgozott tartalmakat ellopni.

A Radeon Pro V620 a tömegpiac számára nem érhető el, az AMD csak a felhőalapú szolgáltatásokat biztosító cégeknek szállítja. A hardver képességeit figyelembe véve a vállalat elsődlegesen a felhőalapú játékszolgáltatásokra koncentrál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés