Hirdetés

Terabájtos merevlemezek a láthatáron

Hamarosan a Hitachi is bevezeti a Perpendicular Recording technológiát merevlemezeiben, mellyel jelentősen megnöveli az adatsűrűséget, s így a lemezes tárolók kapacitását. Az eljárás lényege, hogy az információt kódoló mágneses polarizáció iránya nem longitudinális, azaz a lemeztányér felszínével párhuzamos, hanem a felületre merőleges, így azonos területen jóval több bit tárolható. A technológiát a vállalat weboldalán látható animáció hozza testközelbe.

A Perpendicular Recording révén jelenleg mintegy duplájára, négyzethüvelykenként 230 gigabitre emelhető az adatsűrűség, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell már túl sokat várni a 20 gigabájtos Microdrive-ra vagy a terabájtos kapacitású 3,5 colos meghajtókra. Ezek a tárolóegységek várhatóan 2007-ben kerülnek kereskedelmi forgalomba, ám szerényebb 2,5 colos winchestereket már ebben az évben viszontláthatunk a piacon.

A Hitachi a következő 5-7 évben további fejlesztések révén a jelenlegi longitudinális eljárás által kínált érték tízszeresére kívánja növelni az adatsűrűséget, ami egy egyhüvelykes meghajtó esetén – ha a mechanika is hajlandó együttműködni – 60 GB-os kapacitást jelentene. Az író-olvasófej pozícionálása kritikus momentum lesz az újfajta meghajtók fejlesztésében, hiszen a 230 Gbit/négyzethüvelykes adatsűrűséget biztosító lemeztányéron a bitek nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, és a fejet igen közel kell engedni a felülethez: a lemez és a fej távolsága csak 10 nanométer, vagyis az emberi hajszál átmérőjének mintegy tízezrede.

Mivel a longitudinális adattárolás a Hitachi szerint aligha fogja túllépni a 120 Gbit/négyzethüvelykes határt, a vállalat már a következő termékgenerációban alkalmazni fogja az új módszert. A Toshiba máris piacra dobott újfajta merevlemezeket, bár az adatsűrűséget ezekben még nem növelte meg drámaian.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés