Hirdetés

Tavasszal jöhet az Intel új asztali platformja

A ComputerBase szerint az alaplapgyártók kész vannak, de az új csúcsmodell túl sokat fogyaszt.

A CES-en az Intel műhelyéből többen hiányolták az asztali Comet Lake felhozatalt, ami főleg annak volt köszönhető, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek azok a híresztelések, amely szerint az alaplapgyártók kész vannak a 400-as sorozatú, LGA1200-as foglalattal szerelt megoldásaikkal, és a Santa Clara-i óriáscég is a Las Vegas-i rendezvényre tervezi a bejelentést. Ehhez képest nem történt semmi, a vállalat inkább a távolabbi jövőben érkező fejlesztéseit szellőztette meg.

A ComputerBase utánajárt annak, hogy mi lehetett a dolgok mögött, vagyis nem elégedtek meg azzal a válasszal, miszerint az előző hetekben csak igazságtartalom nélküli pletykákat hallottunk. A linkelt riport alapján az alaplapgyártók kész is vannak fejlesztéseikkel, de az Intel tízmagos Comet Lake modelljével nincs minden rendben, pedig ez lenne a sorozat lényege, hiszen a kevesebb maggal rendelkező processzorok nem igazán különböznek az aktuális felhozataltól.

Számos alaplapgyártó szerint a tízmagos csúcsmodell meghaladja a 300 wattos energiaigényt teljes terhelés mellett. Ez furcsának tűnhet úgy, hogy a fogyasztási keretet 125 wattosnak mondják, de a Core i7-9900KS esetében is ez az adat van megadva, aminek az úgynevezett PL2 (Power Limit 2) limitje már 250 watt. Ezt a processzor akkor érheti el, ha komolyabb terhelést kap, viszont a hőmérsékleti lehetőségek megadják a turbó órajel fenntartását, így a rendszer jelentős többletfogyasztással ugyan, de magasan tartja egy rövid ideig a teljesítményt. Idővel persze felforrósodik a lapka annyira, hogy a turbó szempontjából hamarabb ütközik korlátokba, de komolyabb hűtő mellett fenntartható egyfajta egyensúlyi állapot, amivel az energiaigény bőven meghaladhatja a papíron közölt keretet.

Mivel a Comet Lake-S továbbra is 14 nm-es node-ra épül, és alapvető fejlesztés nem érte az architektúrát a Coffee Lake-S-hez képest, így az extra két mag könnyen eredményezheti azt, hogy a PL2 limitje tekintetében már nem elég a 250 watt. Persze beállítható, de ahhoz fog vezetni, hogy a tízmagos csúcsmodell nem igazán lesz gyorsabb a nyolcmagos verziónál. Emiatt gond az alaplapgyártók által közölt adat.

Arról egyelőre nincs információ, hogy ezt hogyan oldja majd meg az Intel, viszont arról hallani, hogy a Comet Lake-S leghamarabb majd csak tavasszal érkezhet. Valószínűleg az történik majd, hogy az Intel elkezdi gyártani magát a lapkát, és kiválogatják a legjobban működő darabokat, amelyeket eladnak a csúcskategóriában. Ez teljesen járható út, viszont időigényes, elvégre meg kell várni, hogy felgyűljön kellő mennyiségű termék a starthoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés