300 wattnyi terhelést is elviselhetnek a Comet Lake-S-hez tervezett alaplapok

Az Intel elereszti a gyeplőt, ami az alaplapok árában mindenképpen megmutatkozik majd.

Az Intel valószínűleg még tavasszal leleplezi az új, Comet Lake-S processzorgenerációt, amely azonban ténylegesen csak a nyáron lesz megvásárolható. Az új koronavírus-járvány miatt sajnos nincs igazán konkrét dátum, de a fejlesztés maga kész, csupán logisztikai nehézségekbe ütközik a start, ami egy pandémiában nem annyira meglepő.

Azt is tudni lehet már, hogy a maximum tíz maggal dolgozó, 14 nm-es node-on készülő Comet Lake-S processzorokhoz új alaplap is kell az LGA1200-as tokozás miatt, de ha foglalatváltás nem is lenne, a régi modellek amúgy sem felelnének meg. A specifikációk alapján 275 watt a minimum követelmény az alaplap felől, viszont a legtöbb gyártó 300 wattos fogyasztásra tervez a további tuninglehetőségek, illetve a később érkező fejlesztések miatt. Ez nyilván nem kis költség az alaplap oldalán, tehát nagyon olcsó modellekre nem érdemes számítani. Állítólag inkább az Intel fogja a processzorokat relatíve jó áron adni, hogy a teljes csomag ne legyen értékelhetetlenül drága. Annyit érdemes megjegyezni, hogy a Comet Lake-S első hulláma nem megy majd el a megjelölt határokig, de később nem kizárt, hogy érkeznek többet fogyasztó processzorok, hiszen a sorozatnak nem igazán a mostani AMD Ryzen 3000-es CPU-kkal kell harcolnia, hanem az ősszel érkező Ryzen 4000-es processzorokkal, ami már Zen 3 magokat használ.

A nagy fogyasztás igazából a Thermal Velocity Boost miatt van, ugyanis ebben a módban az érkező gyorsabb processzorok 5 GHz fölé is kúszhatnak, de ezt bőven 200 watt fölötti teljesítményfelvétel mellett tudják csak megtenni, és persze csupán addig, amíg el nem érnek egy bizonyos üzemhőmérsékletet. Utóbbi miatt nagyon ajánlott a vízhűtés, ugyanis a Comet Lake-S esetében már alapértelmezett beállítások mellett is lényeges tempóhátránnyal járhat, ha valaki csak normál léghűtőt használ. Persze maga a Thermal Velocity Boost ilyenkor is működik, de pár másodpercnyi extrém magas órajelnél nem ad többet, elég hamar kell visszafognia magát a túlmelegedés elkerülése végett.

A TDP fogyasztási keret tekintetében egyébként nem lesznek elképesztően nagy számok, 65-125 wattra lehet számítani – modelltől függően. A Thermal Velocity Boost természetesen csak igen limitált ideig dobja meg a fogyasztást, a normál turbó már tovább működhet, ám ilyenkor mindegyik új lapka 200 watt alatti energiaigénnyel rendelkezik. Az alaplapok hűtőrendszerét is erre érdemes tervezni, mert valószínűleg hamarabb túlhevül maga a processzor, minthogy az alaplapi áramkörök komolyabb melegedése jelentsen limitet.

Ahogy fentebb írtuk az alaplapgyártók jó része erősen túltervez, ami részben a Rocket Lake-S re való felkészülés. Ez a rendszer még többet fog fogyasztani, hiszen 14 nm-re lesz visszahozva egy 10 nm-re tervezett processzormag, ami ugyan megoldható, de sosem szokott jót tenni az energiaigénynek.

Érdekes információt tudtunk még meg az LGA1700-as tokozású Alder Lake-S kapcsán. Ez lesz az Intel első 10 nm-es asztali fejlesztése, és a HEDT piacot célozza a furcsa, hibrid felépítésével. Viszont annak ellenére, hogy a felsőházba készül, az Alder Lake-S a gyakorlatban kevesebbet fog fogyasztani, mint az Intel érkező, mainstream asztali megoldásai. Ez mindig fordítva szokott lenni, de akkora hátrányt jelent már a 14 nm-es node, hogy a közeljövőben a feje tetejére áll a termékskála az energiaigény tekintetében. Tehát, ha valaki az energiahatékonyságot is figyelembe veszi egy Intel platform vásárlásakor, akkor most kivételesen jobb, ha HEDT irányba nézelődik, bármennyire is logikátlannak tűnik ez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés