Hirdetés

CES 2020: megszellőztette a jövőben érkező lapkáit az Intel

A Project Athena is kezd terjedni, a teljesítményadatokról azonban szokatlanul keveset beszélt a cég.

Viszonylag nagy várakozás előzte meg az Intel, idei CES-re tervezett előadását. A pletykagépezet már a múlt évben beindult, és sokan új asztali, illetve mobil processzorok hivatalos bejelentését várták. Persze az idő előtti híresztelések sokszor amolyan vágyálmok, és most is erről volt szó, ugyanis a Santa Clara-i óriáscég inkább csak megszellőztette az érkező fejlesztéseit, de olyan nagyon sok konkrétumot nem mondott róluk.

A vállalat még a tényleges előadásuk előtt bejelentette, hogy idén érkeznek a 14 nm-es node-on készülő, Comet Lake-H sorozatú mobil processzorok, amelyek 45 wattos fogyasztási osztályon belül kínálnak majd nyolc processzormagot, a turbó pedig elérheti az 5 GHz-et is. Emellett a Ghost Canyon kódnevű NUC is jön, amely majd a NUC 9 Extreme nevet fogja kapni a megjelenéskor. Sokan valószínűleg azt mondják, hogy egy NUC nem tud újat mutatni, de valójában ez a fejlesztés különleges, ugyanis bővíthető megoldásról van szó. A rendszer alapját egy NUC Compute Element kártya képzi, amely hordozza magát a platformot, így a processzort és a vezérlőket. Ebből lesz többféle verzió, vagyis a felhasználó akár később is bővíthet egy eredetileg kevésbé potens alapról. A jelenlegi adatok szerint a speciális bővítőkártyán lehet Core i5-9300H, i7-9750H, illetve i9-9980HK. A rendszermemória DDR4-es SD-DIMM modulokon keresztül biztosítható, az adattárolók számára pedig három M.2 csatoló áll rendelkezésre, és természetesen nem hiányzik a Wi-Fi 6, a Thunderbolt 3, valamint a Bluetooth 5.0, de ezek ma már nem számítanak nagy dolognak.

[+]

Ami a NUC 9 Extreme-et különlegessé teszi a bővíthetőségen túl, hogy asztali konfigurációkba való grafikus kártyákat fogad. Itt 225 wattos fogyasztási határon belül működő, maximum 20 cm hosszú VGA-ban lehet gondolkodni, amely nem foglal el többet két slotnál. Ha lehetőség van rá, akkor ajánlott blower típusú hűtéssel venni ezeket, mert rendkívül kicsi helyre lesz bepréselve igen sok, jelentős hőmennyiséget termelő komponens, és így hűthető a leghatékonyabban az adott VGA. Az érintett fejlesztés egyébként 500 wattos tápegységgel rendelkezik.


[+]

Az Intel várhatóan márciusban kezdi meg a NUC 9 Extreme forgalmazását, és a CES-en keringő hírek szerint egyáltalán nem lesz olcsó, ugyanis a legkisebb modell is 1000 dollár fölötti árcédulát kap, amiben gyakorlatilag csak a processzorral rendelkező NUC Compute Element kártya van benne, illetve maga a ház az integrált tápegységgel. Az adattárolót, a memóriát, valamint az opcionális grafikus kártyát külön kell majd megvásárolni. Szokás szerint lehetőség lesz majd csomagot rendelni, ilyenkor az előbbi két komponensről gondoskodik a gyártó, némi felár mellett persze.


[+]

Az Intel CES előadásán már előkerült a Project Athena, amely az AI és 5G technológiák beépítését segíti a partnerek számára. A vállalat már 25 ilyen mobil gépet hitelesített, és idén még 50-nel számolnak, ezek megjelenése viszont függ a partnerektől is, tehát ez a szám inkább csak egy becsült adat.

A lényegre, vagyis a lapkákra rátérve már nem volt igazán bőbeszédű a cég. A következő nagy végfelhasználói mobil fejlesztés a Tiger Lake lesz, ami az Ice Lake-et váltja. Ebbe a 10 nm-es node-on készülő megoldásba már Xe sorozatú grafikus vezérlő kerül, támogatni fogja a Thunderbolt 4-et, illetve a Wi-Fi 6-ot, bár utóbbit már az aktuális platformok is tudják. Az újdonság az év második felében érkezik.

Intel Tiger Lake
Intel Tiger Lake [+]

Végül a vállalat demonstrálta a DG1 kódnevű, Xe sorozatú dedikált grafikus vezérlőjét, amely a Destiny 2 című játékot futtatta. A teljesítményére sajnos hozzávetőlegesen sem derült fény, és arról sincs adat, hogy nagyjából mikor jelenhet meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés