Hirdetés

Tajvanon a lézer színe továbbra is vörös

Miközben a Toshiba és a Sony pártfogásába tartozó HD DVD és Blu-ray szabványok ádáz harc közepette igyekeznek gyökeret verni az asztali videófelvevők és a számítógépes adatrögzítők piacán is, a technológiák terjedését itt is akadályozza, hogy a formátumharc kimenetele továbbra sem eldöntött. Emellett a hardverek és nyersanyagok ára, bár folyamatosan csökken, de még mindig nem versenyképes a régebbi rendszerekhez hasonlítva.

HD DVD és Blu-ray szabványnak megfelelő nyersanyagot előállítani ráadásul a fentiekkel összefüggésben továbbra sem olcsó mulatság, az új gyártósorok üzembe állítása – különösen a Blu-ray korongokhoz – jelentős egyszeri beruházási költséggel jár, az érdekcsoportok ezen felül tetemes licencdíjra is igényt tartanak, mely tovább növeli a gyártók költségeit. Így nem meglepő, hogy az optikai adattárolók gyártásában érdekelt árérzékeny tajvani cégek egyelőre hallani sem akarnak a kék lézeres nyers lemezek előállításáról. Igaz, némelyikük kisebb mennyiségben azért szállít írható HD DVD-ket, de ezekhez nem is kell új gyártósort építeni, így termelésük egyszerűbb és olcsóbb.


Sony BD-R nyersanyag: túl sokba van a gyártás

Ázsiai lapértesülések szerint Tajvan két legnagyobb nyerslemez-gyártója, a CMC Magnetics és a Ritek nemrég világossá tette, hogy bár rendelkeznek a kék lézeres adathordozók gyártásához szükséges technológiai tudásbázissal és licencekkel, ám addig nem fektetnek jelentős összegeket a nagy volumenű gyártásba, míg a piaci viszonyok nem tisztulnak, az árak nem csökkennek, és ezzel párhuzamosan nem növekszik számottevő mértékben az új adathordozók iránti kereslet.

A Ritek elnök-vezérigazgatója nyilatkozatában rámutatott, hogy a legnagyobb profittal jelenleg a kétrétegű nyers DVD-k gyártása kecsegtet, cége így elsősorban ezek felfuttatására helyezi most a hangsúlyt, ugyanakkor néhány partere számára kisebb mennyiségben írható HD DVD-ket is előállít, erre a már meglévő DVD-gyártósorokat használva. Hasonló stratégiát követ a másodvonalbeli gyártók közé sorolt Prodisc is, a tajvaniak konzervatív álláspontja miatt így a kék lézeres optikai nyersanyagok piacán jelenleg a japán gyártók, köztük a Sony, a Matsushita Electric Industrial, a TDK és a Mitsubishi Kagaku Media dominálnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés