Hirdetés

Európába ért a Pioneer új generációs BD-írója

A tengerentúli és ázsiai premiert követően – az eredetileg tervezetthez képest kissé későbbi időpontban – Európában is a boltokba került a Pioneer PC-kbe építhető új nextgen optikai egysége, a Blu-ray korongok írására is képes BDR-202. Az újdonság továbbfejlesztett optikájának köszönhetően írási és lemezkezelési tempóját tekintve szinte minden esetben felülmúlja közvetlen elődjét, a BDR-101-es típust, a most boltokba került utód tehát nem csak a Blu-ray, de a DVD nyersanyagokat is gyorsabban megtölti adatokkal. Ráadásul ez az egység már a CD-kkel is elboldogul.

 

Pioneer BDR-202
Médium Írás Olvasás
BD-ROM - 5x CAV
BD-R/RE 4x / 2x CLV 5x CAV
BD-R/RE DL - 2x CLV
DVD-ROM - 12x CAV
DVD-RAM 5x CLV 5x CLV
DVD±R 12x Z-CLV 12x CAV
DVD±RW 6x CLV 8x CAV
DVD±R DL 4x CLV 8x CAV
CD-ROM - 32x CAV
CD-R 24x Z-CLV 32x CAV
CD-RW 16x CLV 24x CAV

A Pioneer BDR-202-be épített új lézeroptika és elektronika párosa együttesen 4x sebességű BD-R és 2x tempójú BD-RE írást szavatol, az egyrétegű, kétrétegű, illetve újraírható DVD-k esetében az írás 12x, 4x és 6x sebességgel történhet. Újdonság, bár egyre többek számára nélkülözhető funkció a CD-írási (és olvasási) képesség; a Pioneer új PC-s optikai egysége itt maximum 24-szeres írási tempó elérésére képes. Az alaplaphoz Serial ATA csatolófelületen kapcsolódó BDR-202 átlagos elérési ideje BD-ROM-nál 250 ms, DVD-ROM-ok és CD-k esetében pedig egységesen 150 ms. Az írót 4 megabájt puffermemóriával látta el a gyártó.

A BDR-202 csontszínű és fekete előlappal egyaránt elérhető, az íróhoz a Cyberlink BD-kompatibilis szoftvercsomagját mellékeli a Pioneer.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés