Hirdetés

Rajtatok már az olcsó PlayStation 3 sem segít...

Hiába kerül holnaptól 399 euróba a legolcsóbb PlayStation 3 konzolgép, mindez elhanyagolható szerepet fog játszani a két kék lézeres lemezformátum harcában – vélekednek a HD DVD Promóciós Csoport európai illetékesei. A Sony szerdán indítja útjára a PAL régióban a 40 GB-os merevlemezzel ellátott új konzolgépeket, melyek az elődmodellekhez hasonlóan alkalmasak lesznek a Blu-ray lemezeken érkező mozifilmek lejátszására. Csakhogy – így a rivális – több piackutatás szerint mindez nem sokat mozdít előre a Blu-ray szekerén, mivel a konzolt vásárlók jelentős részét nem hozzák lázba a HD minőségű kiadványok. Azért biztos, ami biztos, a HD DVD technológia is beférkőzött a nextgen konzolok világába: a Microsoft alapesetben csak DVD-olvasóval felvértezett Xbox 360 játékgépe mellé 179 euróért cserébe beszerezhető egy külső HD DVD-lejátszó.

A HD DVD tábor a fentiek miatt nem is tartja számon az asztali lejátszók közt a PlayStation 3-at, hiába fogyott több millió belőlük a régióban. A Promóciós Csoport európai szárnya az új konzolváltozat bejelentését követően mindenesetre fontosnak tartotta leszögezni, hogy az ezen elvek alapján elkészített GfK piackutatás szerint Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Svédországban az eddig értékesített kék lézeres asztali lejátszók több mint hetven százaléka viseli magán a HD DVD logót. Az érdekcsoport szerint a formátumháború végkimenetelében kulcsszerepet játszik az asztali lejátszók részaránya, a vásárlók pedig – elsősorban kedvezőbb áruk miatt – a HD DVD szabványú készülékeket favorizálják, ha mindenképpen választani kell a két technológia között.

A Sony közben továbbra is mindent megtesz saját rendszerének népszerűsítése érdekében. A kezdetben meglehetősen drága asztali lejátszók ára az eltelt hónapok során sokat mérséklődött, közben a japán cég különböző promóciókkal igyekszik mind a PlayStation 3-tulajdonosokkal, mind pedig az asztali készülékek vásárlóival megkedveltetni saját kék lézeres formátumát. A vállalat így például a tengerentúlon öt ajándékfilmet ad mindenkinek, aki Blu-ray mozi lejátszására alkalmas készüléket (konzolt vagy asztali lejátszót) vásárol. Hasonló akcióval a Toshiba is igyekszik magához csalogatni a vevőket – igaz, rendkívül taktikusan csak az öreg kontinensen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés