Hirdetés

A Sonyval karöltve a Panasonic PC-s Blu-ray írója is sebességet vált

A jövő hónapban nemcsak a Sony, hanem a Matsushita Electric Industrial választékában is megjelenik a számítógépbe szerelhető Blu-ray írók új generációja. A japán vállalat közleményéből kiderül, hogy a gyártó Panasonic márkanevű optikai egységeinek új, LF-PB271JD típusjelzést viselő tagja a Sony BWU-200S-hez hasonlóan nemcsak a kék lézeres Blu-ray lemezeket írja majd gyorsabban, hanem a vörös lézeres nyersanyagokat is (CD-ket, DVD-ket). Mivel a két egység főbb paraméterei gyakorlatilag teljesen megegyeznek, nagy biztonsággal kijelenthető, hogy jó eséllyel mindkét gyártó ugyanazt a lézerfejet és vezérlőchipet használja, de az sem kizárt, hogy a két típus belső felépítése teljesen egyforma.

A Panasonic LF-PB271JD az új komponenseknek köszönhetően négyszeres tempójú BD-R és kétszeres sebességű BD-RE (újraírható Blu-ray) adatrögzítést ígér, ami megfelelő nyersanyagot feltételezve másodpercenként csaknem 18 megabájtnyi adat Blu-ray lemezre írását teszi lehetővé. Az új Panasonic író teljesen képes kiváltani a mai modern DVD-írókat is, hiszen az egyrétegű DVD korongokat tizenhatszoros, a kétrétegű változatokat pedig nyolcszoros tempóval pörköli, CD-t pedig negyvenszeres vagy huszonnégyszeres (CD-R/RW) sebességgel ír. Az egységgel támogatott a DVD-RAM írás is, maximum ötszörös sebességgel. Az LF-PB271JD-t – akárcsak a Sony a saját megoldását – Serial ATA csatolóinterfésszel és 8 megabájtnyi adatpufferrel látja el a gyártó.

A Panasonic új generációs Blu-ray írója a jövő hónapban tűnhet fel a boltokban, egyelőre azonban csak a japán vásárlók találkozhatnak az újdonsággal. A komponens ára még nem ismert. A hasonló tudású Sony BWU-200S elsőként várhatóan az Egyesült Államokban kerül majd forgalomba, ahol nagyjából 600 dollárt kérnek majd az íróért cserébe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés