Hirdetés

Szivárgó eredmények az Intel Bay Trail platformjáról

Az Intel Bay Trail platformjáról már sokat írtunk, így például a kiszivárgott specifikációkat is közöltük egy hírben. Azt már tudni lehet, hogy a termékek ott vannak a gyártóknál, így ilyenkor már elmaradhatatlanul jönnek a szivárgások. A tabletbe készülő megoldásokról már írtunk ezzel kapcsolatban, de az asztali piacra is érkeznek termékek, így például a Celeron J1850-es SoC, ami a második leggyorsabb megoldás lesz, viszont az IGP szempontjából már a legnagyobb teljesítmény leadására képes, hiszen 792 MHz-es órajelen is működhet az integrált grafikus vezérlő.

A teszteredmények a 3DMark Ice Storm és Cloud Gate tesztjéből érkeztek. Előbbi esetben 14 256, míg utóbbiban 1264 pontra képes az IGP. Úgy tudjuk, hogy ár szerint a Celeron J1850 az AMD A4-5000-rel küzd majd (ez a Kabini SoC APU-k között a második leggyorsabb), ami remélhetőleg megváltozik a startra, mivel a konkurens megoldás az előbbi tesztekben rendre 25 774 és 2465 pontot tud felmutatni, vagyis számottevően gyorsabb a Radeon HD 8330-as IGP. Pánikra azonban még semmi ok, mivel a start ősszel lesz, így az Intel átgondolhatja a tervezett árakat. A 3DMark Ice Storm és Cloud Gate tesztekből egyébként nem csak a grafikus vezérlőre, hanem a teljes platformra vonatkozó eredmények is vannak, amelyben az Intel Celeron J1850 rendre 14 425 és 1293 pontot mutat fel szemben az AMD A4-5000 23 754 és 2143 pontos eredményeivel.

Az új, Gen7+ architektúrára épülő HD Graphics IGP tehát nem fog maradandót alkotni, viszont a szakmai várakozásoknak megfelelően képes lépést tartani a két és fél éve megjelent AMD Brazos platform IGP-jével, ami azért elég szép eredmény. Persze valószínű, hogy a piac annyira nem értékeli majd, hogy egy 22 nm-es gyártástechnológiával készülő új lapka egy 40 nm-es eljárással gyártott, kifutó platform sebességét kínálja a grafikai számítások szempontjából. Ugyanakkor láthatóan irreális elvárásokat táplál a piac a Bay Trail platformmal szemben, hiszen régóta lehet tudni, hogy az Intel nehezen skálázható, és sok éves alapokra épülő Gen7+ architektúrája esélytelen az AMD vadonatúj, és extrém hatékonyan skálázható GCN architektúrája ellen. Ez a különbség a két rendszer utasításarchitektúrájának szintjén dől el, ahol a nanométerek már nem tudnak segíteni.

A processzormagok szempontjából a Cinebench R11.5-ből született eredmény. Mivel négy darab, 2 GHz-es Silvermont magot használ az Intel Celeron J1850-es SoC, így a többszálú teszt került elő, amelyen belül 1,35 pontot ér el a termék. Ugyanebben a tesztben az AMD A4-5000 négy darab, 1,5 GHz-en üzemelő Jaguar magja 1,41 pontra képes. Természetesen fontos megjegyezni, hogy a Cinebench R11.5 elsősorban a processzorok SIMD motorját terheli, és ebből a szempontból az AMD Jaguar sokkal jobban ki van gyúrva, mint az Intel Silvermont, tehát a győzelme még alacsonyabb órajel mellett sem meglepő.

Az asztali piacra szánt Bay Trail SoC a processzor szempontjából jól teljesít, így a Kabini SoC APU-val tartja a lépést. A programtól függ, hogy mikor melyik rendszer lesz a gyorsabb, ami jó hír, mert mutatja a Silvermont magok előrelépését a korábbi Atom processzorokhoz képest. Az IGP szempontjából már kevés lesz a Bay Trail platform az AMD-s ellenlábas ellen, de ahogy korábban hangsúlyoztuk, erre szakmailag számítani lehetett, tehát nagyon reméljük, hogy senkit sem ért meglepetés ezzel kapcsolatban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés