Hirdetés

Felkerült a mobil Bay Trail platform az Intel árlistájára?

Érdekes termékek bukkantak fel az Intel hivatalos árlistájában. Az ULV Celeron M szekcióban ugyanis feltűnt egy N2805, egy N2810 és egy N2910, melyek minden bizonnyal a Bay Trail kódnevű mobil Atom platformok első képviselői. Egyelőre ezek előrendelési státuszban vannak, és a gyártópartnerek sajnos semmit sem mondanak róluk. Szerencsére ez nem is szükséges, hiszen már majdnem mindent tudni lehet a fejlesztésről.

A listában a termékekhez pár extra adat is feltűnt, amelyeket egy táblázatban foglaltunk össze a könnyebb áttekinthetőség érdekében:

Intel mobil Bay Trail platform előzetes
Típus Órajel
L2 cache
N2910 (4 mag) 1,6 GHz
2 x 1 MB
N2810 (2 mag) 2 GHz 1 MB
N2805 (2 mag) 1,46 GHz
1 MB

A paraméterek alapján is valószínűnek tartjuk, hogy az első Silvermont magokat használó lapkákról van szó, melyek egyébként egységesen 132 dolláért rendelhetők. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek nem biztos, hogy a végleges adatok, hiszen a tömeggyártás még nem indult be, illetve a megjelenés is az év végén esedékes, de a gyártópartnereknek már szükségük van az első mintákra, hogy a készülő termékeket időben piacra dobhassák.

Érdekes egyébként az a tény is, hogy az Intel az újdonságokat az ULV Celeron M szekcióba sorolja be. Még az is elképzelhető, hogy a Bay Trail platform végül nem az Atom márkanevet viseli majd, hanem a Celeron jelzést kapja meg. Ez alapvetően nem lenne meglepő döntés, mivel az Atom a hozzáértőbb felhasználók szemében egyet jelent a használhatatlan termék fogalmával, és erre képre az elmúlt két generáció durva szoftveres problémái csak ráerősítettek, így az Atomok ma már nem csak lassúak, de több programban stabilitási gondokkal küzdenek. A felhasználók egy része ezt ráfogja az operációs rendszerre, az adott alkalmazásra vagy rosszabb esetben az adott eszköz felépítésére, de a probléma inkább a hardverrel, pontosabban az azt meghajtó eszközillesztővel van.

Az Atom név eldobása gyakorlatilag egy logikus lépés lenne, hiszen a Bay Trail platform az előzetes adatok alapján már jó irányba fejlődik, így a szoftveres problémáktól mentesül, de a márkanévhez fűződő sokszor igen keserű emlékek befolyásolhatják a vásárlók döntését. Bár a Celeron sem egy ideális jelzés, de messze nem olyan negatív a megítélése, mint újabban az Atomnak, és ami a legfontosabb, hogy a Celeronhoz senki sem társít stabilitási problémákat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés