Hirdetés

Az Intel máris dolgozik a Bay Trail platform leváltóin

Az Intel az új generációs, alacsony fogyasztású platformját a következő hetek folyamán mutatja be. A Bay Trail kódnevű fejlesztésről már többször is írtunk, így mindenki ismerheti. Legutóbb a Celeron J1850-es modell teljesítménye derült ki pár tesztprogramban. Az új rendszer a szakmai várakozásoknak megfelel, kategóriájában ugyan nem lesz a leggyorsabb, különösen az IGP szempontjából, de kétségtelen, hogy a korábbi Atom megoldásokhoz képest komoly előrelépésre van kilátás.

A DigiTimes úgy tudja, hogy az Intel a Bay Trail megjelenését követően nem ül majd a babérjain. Sőt, a vállalat felgyorsítja a következő generációs Cherry Trail és Willow Trail érkezését. Mindkét SoC 14 nm-es gyártástechnológiára épül, de amíg előbbi a Silvermont továbbfejlesztésének tekinthető Airmont magokat kapja meg, addig az utóbbi már a komolyabb újításokat kínáló Goldmont magokra épít. A legérdekesebb adat, hogy a Cherry Trail a következő esztendő harmadik negyedévében érkezik, míg a Willow Trail (szokatlanul gyorsan) már a negyedik negyedévben befut.

Az időzítés érdekes, mivel nem igazán szoktak olyanra folyamodni a gyártók, hogy egy platformot egy negyedév alatt leváltanak. Egyszerűen nem építene rá senki terméket, mert túl gyorsan jön az új generáció. Valószínűbb, hogy a Cherry Trail és a Willow Trail egymás mellett lesz elérhető, tehát az utóbbi csak technikailag tekinthető az előbbi leváltójának, a valóságban azonban inkább kiegészítik majd egymást, legalábbis így logikus.

A hírek szerint a Cherry Trail a Gen8-as architektúrára épülő IGP-t kapja meg, ami technikailag a Haswellben található Gen7.5 továbbfejlesztése. Radikális változások valószínűleg nem lesznek, de a Cherry Trail kategóriájába amúgy sem ideális ez az architektúra, hiszen túl rosszul skálázódik az alacsony teljesítményszinteken. Talán emiatt születik meg gyorsan a Willow Trail, mely az eddigi adatok szerint már egy Gen9-es IGP-t kap, amiről a kódnevén kívül lényegében semmit sem tudni.

Az aktuális HD Graphics sorozatú rendszerek alapjait egyébként logikus leváltani, mivel a teljesítményét ugyan lehet növelni, de a konkurens megoldásokkal megegyező sebességet csak sokkal több tranzisztor beépítésével lehet kihozni belőle, amivel a mobil vonalon pont hogy spórolni kellene. Elképzelhető, hogy a Gen9-es architektúra a korábban felvásárolt ZiiLabs rendszerére épül. Utóbbi amolyan kakukktojás volt az ultramobil IGP-k között, mivel a skálázhatósága és a felhasznált tranzisztorszámra levetített számítási teljesítménye is nagyon jó volt, de grafikai feladatokban teljesen elvérzett, mert a grafikus futószalag minden lépcsőjét emulálta, ami főleg a textúrázásánál jelentett komoly hátrányt. Nyilván a ZiiLabs az elmúlt évek során fejleszthetett az architektúrán, de hogy merre, arról nincs semmilyen információ. A Willow Trail 2014 végére tervezett startjára viszont pont beépíthető a ZiiLabs legújabb megoldása.

Nem elképzelhetetlen, hogy a két mobil platform közeli startja mögött az húzódik, hogy az Intel a biztonság kedvéért megcsinálja a Cherry Trailt, bármennyire is tranzisztorpazarló és nehezen skálázható az aktuális grafikus architektúrájuk, de az igazi áttörés elvben a Willow Trail lesz a ZiiLabs technikájára építkezve. Ha utóbbi még sem működne jól, akkor a Cherry Trail ott lesz tartaléknak. Persze ez csak találgatás, de ez az egyetlen logikus magyarázata két különböző, de egyben megegyező piacra szánt platform egy negyedéven belüli startjának.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés