Hirdetés

Szintet lépett a Google Chromecast, és jön a hangátvitelre specializált kiadás

A Google elérkezettnek látta az időt, hogy frissítse a két éve kiadott, tévék, monitorok, projektorok HDMI bemenetére kapcsolódó médiastreaming eszközét, a Chromecastot, amit továbbra is csak Chromecast néven emleget a vállalat, tehát nem bonyolították az elnevezést olyannal, mint Chromecast 2 és társai.

Noha a név nem változott, minden más igen, kezdve a külső megjelenéstől. A második generációs kiadás ugyanis már nem egy "stickben", hanem kör alakú házban foglal helyet (ami sárgában, pirosban és feketében is elérhető lesz), ami egy lapos kábellel kapcsolódhat a kijelzőhöz. Ez kétségkívül nem mindenki számára olyan könnyen elrejthető megoldás, de számos létező problémára gyógyír, hiszen az első generációs Chromecast gyakran kitakarta a szomszédos portokat, vagy nem fért be a falra rögzített készülék mögé, ha a portok hátra, a fal felé néztek – ez mostantól nincs. A másik újítás, ami a belsőt érinti, a vezeték nélküli részleg feljavítása: IEEE 802.11n helyett háromantennás IEEE 802.11ac vezérlő dolgozik benne, ami 2,4 GHz mellett a jóval kevésbé leterhelt 5 GHz-es sávban is képes dolgozni, így a lefedettség és a sávszélesség is javulhat.


[+]

A hardverről egyelőre nincs hír (az 512 MB RAM maradt, és elképzelhető, hogy a Marvell által tervezett SoC is), de 4K továbbítására sajnos továbbra sincs lehetőség, és az sem egyértelmű, hogy a másodpercenkénti 60 képkockával rögzített 1080p felbontású anyagok lejátszása megoldott-e. A Chromecaston futó szoftverben központi hub továbbra sincs, tehát a tévé kijelzőjén a telefont távirányítóként használva nem válogathatunk az applikációkból, így a termék továbbra is a forráseszközre és az azokon futó kompatibilis alkalmazásokra (aminek köre bővült, köztük néhány játékkal) támaszkodik, ami lehet Android, ChromeOS, Mac OS, iOS, vagy Windows alapú, de a kijelzőtükrözés csak az első kettőn működik.

A Chromecast mellett napvilágot lát a Chromecast Audio is, ami hasonló formát ölt, mint a második generációs Chromecast, de audioanyagok továbbítására van kihegyezve. Az eszközök ehhez is AC-s Wi-Fin keresztül kapcsolódnak, ám HDMI helyett 3,5 mm-es analóg jack, RCA, vagy optikai kimenet kerül rá, tehát ezen keresztül kapcsolódik a házimozihoz, aktív hangszóróhoz, vagy bármihez, ami képes külső forrásból hangot lejátszani.


[+]

A Chromecast ára nem változik, továbbra is marad 35 dollár, és ugyanennyit kér a Google a Chromecast Audio-ért is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés