Hirdetés

Szállítja 64 gigabájtos SSD-it a Samsung

A számtalan különböző számítástechnikai komponens és periféria gyártásában érdekelt Samsung Electronics a hét elején közleményben tudatta, hogy útnak indította a 64 gigabájt maximális kapacitást nyújtó Solid State Diskek (SSD-k) első szállítmányait. A mozgó alkatrészt nem tartalmazó, flashmemóriás adattárolók elsősorban noteszgépekben válthatják ki hatékonyan a merevlemezt – itt ugyanis nem csak a megnövekedett adatelérési sebességből, hanem a minimálisra csökkentett áramfogyasztásból is profitálhatnak a felhasználók.

A Samsung új SSD-it elsők közt a Dell építheti be noteszgépeibe: a vállalat, mely hónapok óta szerepelteti kínálatának opciós komponensei közt a merevlemezpótló 32 GB-os változatát, elsőként az XPS M1330-as szubnotesz vásárlóinak kínálja fel a 64 GB kapacitású SSD-t bővítési lehetőségként. Emellett mostantól az amerikai cég égisze alatt készülő Alienware Area-51 m9750 típusú, elsősorban játékfelhasználóknak kínált noteszgép is kérhető az új típusú adattárolóval.

Utóbbiba akár két 64 GB-os Samsung SSD-t is kérhet az összeállítás során a megrendelő, így az adattárak RAID 0 üzemmódba is összekapcsolhatók, ezzel 128 gigabájt maximális kapacitást, és fürgébb adatelérési tempót nyújtva az amúgy is gyors önálló egységhez hasonlítva. A vásárlóknak elméletileg arra is adódik lehetőségük, hogy a gépbe egy SSD-t és egy 200 GB kapacitású, 7200 fordulat/perces motorral ellátott HDD-t kérjenek, így míg előbbire a rendszerüket és a gyakrabban használt állományokat helyezhetik, addig utóbbira kerülhetnek a kevésbé kritikus adatok, alkalmazások.


Alienware Area-51 m9750: akár két SSD-vel is

A Samsung vadonatúj, 64 GB kapacitású SSD-je ugyanakkor nem olcsó mulatság: az említett Alienware konfiguráció esetében egy a kategóriájában átlagosnak tekinthető 160 GB-os HDD-re 920 dollár felárat (ez nagyjából 168 000 forint) kell fizetnie a vásárlónak, ha flashmemóriás adattárolót szeretne inkább a gépbe, a maximalistáknak pedig további 900 dollárt (átszámítva kb. 165 000 forint) kell letenniük az asztalra a második 64 GB-os SSD adattárolóért cserébe.

A Dell a tervek szerint később egyes Latitude üzleti noteszgépeinél és Precision mobil munkaállomásainál is felkínálja bővítési opcióként a Samsung új adattárolóját – várhatóan ennél kedvezőbb áron, ahogy az SSD-kben használt flashmemóriák ára hónapról-hónapra stabilan mérséklődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés