Hirdetés

SSD-k az Alienware asztali játékgépeiben is

Mostantól nemcsak noteszgépekhez, hanem asztali konfigurációkhoz is rendelhető flashmemóriás merevlemezpótló, vagyis Solid State Disk (SSD) a Dell tulajdonában álló, játékgépekre specializálódott Alienware-nél. Noha a mozgó alkatrészt nem tartalmazó adattárolók kereskedelmi változatait elsősorban a noteszgéphasználók igényeit szem előtt tartva fejlesztették, a technológia egyik fontos előnye, nevezetesen a gyorsabb adatelérési tempó az asztali gépek használatakor is jól jöhet: az Alienware is elsősorban a maximális sebességre és persze a legfejlettebb technológiákra utazó vásárlóknak kínálja az új opciót. Nem árt persze a vastag pénztárca sem, az eddig sem olcsó high-end játékgépek ára ugyanis az egyelőre méregdrága technológiának köszönhetően végképp elszállt – a legdrágább, SSD-t tartalmazó összeállítás például nagyjából 9500 dollárba kerül, ami napi árfolyamon számolva körülbelül 1 680 000 forintnak felel meg.

Az Alienware AMD- és Intel-alapokra építkező Aurora ALX és Area-51 ALX konfigurációi összesen 128 gigabájtnyi SSD-kapacitással bővíthetők, ilyenkor két 64 GB-os flashmemóriás adattároló dolgozik együtt RAID üzemmódban, ezzel még tovább növelve az amúgy sem lassú adatkezelési tempót. Ha valaki ilyen összeállítással kéri a csúcskonfigurációt, akkor az ebben a kategóriában manapság már alapnak számító, kétszer 160 GB kapacitású, 10 000 fordulat/perces motorral ellátott merevlemezekhez képest 1700 dollár (nagyjából 300 000 forint) felárral kell számoljon. A PC-gyártó lehetőséget ad arra is, hogy a két SSD-vel felszerelt gépet további egy vagy két HDD-vel rendelje a vásárló – ilyenkor az operációs rendszer és a gyakrabban használt alkalmazások kerülhetnek a flashmemóriás adattárra, a többi adat pedig a lassabb HDD-re. Ez a párosítás akár 2 terabájtnyi további tárhelyet is eredményezhet – 940 dolláros (nagyjából 166 000 forint) prémiumösszegért cserébe.

A kevéssé maximalista (vagy tehetős) amerikai vásárlóknak jó hír, hogy a legolcsóbb SSD-s Alienware játékgépet már 5800 vagy 6700 dollárért hazavihetik (attól függően, hogy a számítógépben AMD vagy Intel processzor dolgozik), nem árt ugyanakkor, ha további pár száz dollárt elkülönítenek egy TFT-re, a megjelenítő ugyanis nincs benne az árban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés