Hirdetés

Supermicro alaplapok kétmagos Pentiumokhoz

A Supermicro bejelentette kétmagos Intel processzorokat kiszolgáló új alaplapjait. Az először a hamarosan kezdetét vevő Computex kiállításon megtekinthető négy modell mindegyike támogatja az LGA775 tokozású, egymagos Pentium 4/EE, illetve a kétmagos Pentium D és Extreme Edition CPU-kat, az 533, 800 és 1066 MHz-es rendszerbusz-sebességeket, illetve a Hyper-Threading technológiát.

Az Intel 955X chipset köré épülő Super PDSGE lap négy memóriafoglalata legfeljebb 8 GB összkapacitású, nem-pufferelt, de ECC-s DDR2-667 modulokat tud fogadni. Bővítőkártyák számára egy PCI Express x16, egy PCI Express x1, három PCI, valamint – ezen a platformon úttörő módon – két 64 bites, 100 MHz-es PCI-X aljzat áll rendelkezésre.

A tárolórendszert az ICH7R déli híd jóvoltából egy IDE-csatorna és négy Serial ATA II-port szolgálja ki, amely RAID 0, 1, 0+1 és 5 üzemmódokat is támogat. A hatcsatornás hangkodek az AC'97 szabványt követi. Az Intel PCI Express linkre kapcsolódó, Tekoa kódnevű hálózati vezérlője 10/100/1000 Mbps sebességű kommunikációt tesz lehetővé. A lap nagytestvére, a PDSG4 a felsoroltakon túl még egy egycsatornás Ultra320 SCSI kontrollerrel is bír.

A hivatalosan tegnap debütált i945 chipesetekkel is érkeznek új alaplapok. A PDSLE jelzést viselő terméken négy memóriafoglalat található, amelyekbe legfeljebb 4 GB (nem-pufferelt, ECC nélküli) DDR2-667 sebességű RAM illeszthető. Bővítőhelyei sorában egy PCI Express x16, két PCI Express x1, valamint négy hagyományos PCI aljzat van.

Meghajtók ez esetben is egy IDE-csatornára, illetve négy SATA II portra köthetők. A hang itt is „csak” hatcsatornás, ám a Tekoa típusú Gigabit Ethernet vezérlő a PCIe interfészre akaszkodva a gyors és kis CPU-terhelést okozó hálózati adatátvitel garanciája. Míg a PDSLE az i945P északi hídra épül, addig a PDSLA jelzést viselő változatán az i945G chipet alkalmazzák, amely GMA950 grafikus processzort tartalmaz, ezzel különösen irodai gépek kedvelt alapjává válhat.

A Supermicro tájékoztatása szerint mind a négy új modellen többféle tuningfunkció áll a rendszerükből a lehető legtöbbet kihozni vágyók rendelkezésére, és igénybe vehetők a gyártó SuperDoctor III és Watch Dog diagnosztikai és menedzsment-szoftverei is. Az alaplapok eleget tesznek az Európai Unió RoHS környezetvédelmi előírásainak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés