Hirdetés

Speciális 5 nm-es node-ot kap a TSMC-től az AMD

Mivel a cég a tajvani bérgyártó egyik legnagyobb megrendelőjévé vált, így egyéni igényekkel is előállhatnak.

Az AMD az idei Financial Analyst Day alkalmával vázolta fel, hogy már javában készül az első 5 nm-es fejlesztésük. Ez várhatóan először a szerverpiacon fog bemutatkozni a Genoa platform részeként, méghozzá valamikor jövőre, és Zen 4 magokkal operál majd.

A TSMC már készen áll az 5 nm-es eljárással, hiszen a tömeggyártást most tavasszal kezdik meg, valószínűleg május vége felé, de az AMD nem a most érkező 5 nm-es node-ot fogja használni, hanem igényeltek egy speciális variánst. Mivel a cég mára a tajvani bérgyártó egyik legnagyobb megrendelőjének számít, a kéréseit kiemelten kezelik, vagyis jövőre készül egy továbbfejlesztett 5 nm-es node is.

Mindez egyébként nem annyira szokatlan, például régebben az NVIDIA is igényelt speciális node-okat, a TSMC 12 nm-je pont ilyennek számít. Természetesen az így megszülető gyártási eljárásokat más megrendelő is felhasználhatja, tehát a továbbfejlesztett 5 nm-t sem biztos, hogy csak az AMD fogja igénybe venni, bár első körben nem valószínű, hogy mást érdekelhet.

Az egyedi megrendelések célja egyébként mindig a paraméterezés kismértékű módosítása. A TSMC a gyártástechnológiáit alapvetően az ultramobil szintre tervezi, vagyis a kifejezetten alacsony fogyasztás a lényeges tényező. Ez az ultramobil piacra tervezett lapkák esetében tökéletes is, de bizonyos megrendelők számára más szegmensek is fontosak, és ha elég nagy ügyfélnek számítanak, akkor a bérgyártók nem zárják ki a meglévő gyártástechnológia módosítását, hogy jobban illeszkedjen az igényeikhez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés