Hirdetés

Jövőre több partner is rácuppan a TSMC 5 nm-es eljárásaira

Idén úgy néz ki, hogy az Apple és a Huawei HiSilicon divíziója lesz az egyedüli érdeklődő.

A ChinaTimes friss adatokat közölt arról, hogy a TSMC 5 nm-es eljárásai a jövőben mely partnerek szolgálják majd ki. Az idei érve vonatkozóan nincs nagy meglepetés, mivel korábban is sejthető volt, hogy az Apple, valamint a Huawei HiSilicon divíziója vált majd új generációs node-ra. Ez már mondhatni tradíció, elvégre a 7 nm-es csíkszélességen is az említett két cég törte az utat.

A következő évtől kezdődő időszak lesz az érdekesebb, ugyanis jönnek a további megrendelők. Az AMD a Zen 4-gyel és az RDNA3-mal szintén nem számít meglepetésnek, elvégre áprilisban írtunk arról, hogy speciális, gyakorlatilag az igényeikre szabott 5 nm-es node kapnak.


(forrás: ChinaTimes) [+]

A további partnerek között a Qualcomm szerepel a Snapdragon 875-tel, illetve az X60-as 5G-s modemmel, illetve a Hopper név is feltűnik, ami állítólag az NVIDIA, még fejlesztés alatt álló gyorsítóarchitektúrája. Utóbbiról olyan sokat nem lehet tudni, hiszen még az új generációs dizájnok sem jelentek meg, egy későbbi fejlesztésről pláne nincs sok információ. Mindezek mellett az Apple és a Huawei/HiSilicon szintén feltűnik új lapkákkal.

A fentiek valószínűleg annyira nem meglepő adatok, nagyjából erre lehetett számítani. Érdekes viszont az Xe besorolású GPU, illetve utána az FPGA jelölés. Ez minden bizonnyal az Intelre utal, hiszen a Santa Clara-i óriáscég használja az Xe megnevezést, és még FPGA-juk is van a korábbi Altera felvásárlás kapcsán. Elképzelhető tehát, hogy az Intel GPU-t és FPGA-t is tervez a TSMC 5 nm-es node-jaira, elvégre ha tartani akarják a lépést a konkurensekkel, akkor nem engedhetik meg maguknak, hogy a saját gyártástechnológiájukra építsenek, muszáj a két vezető bérgyártó eljárásai közül választani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés