Hirdetés

Sony UMPC flashalapú háttértárral

A Sony május derekán bemutatott VAIO UX Micro PC mobil számítógépe azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kicsiny mérete ellenére sok tekintetben lekörözte azokat az UMPC-ket, melyeket más gyártók jelentettek be a Microsoft Origami programjának hivatalos premierje után – igaz, ára is ennek megfelelően alakult. A Sony nem pihent meg babérjain, az UX50-es széria után Japánban július 3-án megkezdődik az UX90-es Micro PC-k forgalmazása is.

Az új modellek fő újdonsága, hogy háttértárolójuk kapacitása 20, illetve 30 GB-ról 16 GB-ra csökken, azonban a merevlemezt teljes egészében flash memóriachipekből álló Solid State Disk (SSD) váltja fel. Ez számos előnnyel jár: nem tartalmaz mozgó alkatrészt, tehát csökken a meghibásodás esélye; a fájlműveletek sebessége esetenként 3–6-szorosára nő; a készülék tömege 520-ról 492 grammra csökken; továbbá átlagosan 13 százalékkal hosszabb lesz az akkumulátoros üzemidő. Ez számokra lefordítva azt jelenti, hogy Core Solo U1300 vagy U1400 processzorral és standard akkuval 3,5 óráról 4 órára, a pótakkut is beszámítva 7 óráról 8 órára nő a maximális üzemidő. Hasonló mértékű a Celeron M 423 processzoros változat üzemidejének növekedése is, mely azonban így is csak 2,5, illetve 5,5 órás értékeket képes produkálni.

A VGN-UX90PS és VGN-UX90S típusjellel piacra kerülő Micro PC-ket – legalábbis Japánban – digitális tévétunerrel is ellátják, egyéb paramétereikben azonban nem különböznek az UX50-esektől, így 512 MB memóriával, 4,5 hüvelykes, 1024x600 pixel felbontású X-brite érintőkijelzővel rendelkeznek, a kommunikációra 802.11a/b/g Wi-Fi vezérlő, Bluetooth és (adapterrel) Ethernet interfész ad módot. Operációs rendszerként Windows XP Home vagy Professional kerül a kis gépekre, melyek biztonságán ujjlenyomat-leolvasó is őrködik. Az SSD háttértárolóval szerelt VAIO UX90-esek a nagyobb merevlemezzel bíró UX50-esekhez hasonló árcédulával kerülnek piacra, Japánban mintegy 400 ezer forintnak megfelelő ártól lehet majd megvásárolni őket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés