Hirdetés

UMPC - ahogy a Sony képzeli

A Sony bemutatta hordozható számítógépeinek új osztályát. A VAIO UX Micro PC nem éri el azt a méretkategóriát, melyet a Microsoft Origami projektjének leleplezésekor bemutatott UMPC-k, a Sony üdvöskéje mégis szinte minden tekintetben túltesz azokon modelleken. Ehhez mérten ára is nagyobb lesz; a júliusban piacra kerülő VAIO UX-et az Egyesült Államokban 1800 dollár körüli áron lehet majd beszerezni.

A borsos összegért cserébe a a vásárlók egy erősebb és gazdagabb funkcionalitású rendszert vehetnek kézbe. Processzorként nem az előző generációs Pentium M vagy Celeron M chipeket építik be, hanem az új Core Solo 1,06 GHz-es, energiatakarékos ULV változatát. A rendszermemória mérete 512 MB (opcionálisan duplájára bővíthető), háttértárként egy 20 vagy 30 GB-os merevlemez szolgál, mely író-olvasó fejét automatikusan leparkolja, ha a megengedettnél nagyobb gyorsulást érzékel. A memóriakártya-olvasóba MS és CF tárolók illenek.

A 4,5 hüvelykes X-brite kijelző felbontása is nagyobb az UMPC-kénél, ráadásul az 1024x600 pixeles felbontáshoz kiemelkedő, 265 dpi-s pixelsűrűség társul. A grafikáról az integrált GMA950 vezérlő gondoskodik. A kezelést az érintésérzékeny kijelzőfelületen és a gyorsgombokon kívül pöcökegér és egy kicsúsztatható, háttérvilágítással is ellátott billentyűzet segíti.

A kommunikatív gépet ellátják 802.11a/b/g WLAN-vezérlővel, Bluetooth interfésszel és – legalábbis a tengerentúlon – EDGE mobilhálózatokhoz való kapcsolódást lehetővé tevő, beépített modemmel. A VAIO UX egy USB 2.0 porttal, mikrofon- és fejhallgató-csatlakozóval rendelkezik, további csatolókkal a mellékelt dokkolóegység (Ethernet, USB 2.0, VGA, FireWire, AV-kimenet) vagy egy kisebb méretű adapter (Ethernet, AV-kimenet) révén bővíthető. Kamerából mindjárt kettőt tartalmaz, az 1,3 megapixeles szenzor fotók, videók felvételét teszi lehetővé, a kijelző oldalán található 0,3 megapixeles pedig videokonferenciáknál bizonyulhat hasznosnak. Operációs rendszerként Windows XP Home vagy Professional kerül a kis gépre, melynek biztonságát egy ujjlenyomat-leolvasó is őrzi.

A VAIO UX mérete 150 x 95 x 38 mm, tömege 520 gramm. Egy akkutöltés 3,5 órányi használatra elég, egy opcionális nagyobb akkumulátorral az üzemidő 7 órára srófolható fel. Természetesen adódik az igény, hogy a kis számítógépet médialejátszóként vagy navigációs rendszerként alkalmazzák. Ehhez a Sony külön megvásárolható bluetoothos GPS-vevőegységet és ugyanezzel az interfésszel ellátott audioadaptert dob piacra, mely a lejátszás vezérléséhez szükséges gombokkal is rendelkezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés