Hirdetés

Titokban leszámolt a PlayStation 4 CBOMB-jával a Sony

A v9.0-s firmware-rel már nem baj, ha lemerült a konzolhoz használt CMOS elem, akkor sem, ha a szervereket idővel lelövik.

A Sony nemrég adta ki a PlayStation 4-hez a v9.0-es firmware-t, amely kapott egy titkolt fejlesztést. Ahhoz, hogy ennek lényegét megértsük, előbb meg kell ismerkedni a CBOMB néven emlegetett jelenséggel. Ez akkor következik be, ha a konzolban lévő CMOS elem lemerül, így a rendszer többet nem képes működtetni a beépített órát.

Kis dolognak tűnik a probléma, de nagy kalamajkát tud okozni, ugyanis ha a fenti helyzet előáll, akkor kötelező az online jelenlét, hogy szinkronizálva legyen az idő a Sony szervereivel. De ha ezek a szerverek nem elérhetők, akkor a konzol visszautasítja a játékok futtatását. Szerverkapcsolat nélkül tehát a konzol nem képes rendeltetésszerűen működni, amennyiben a CMOS elem megadja magát, és ez gyakorlatilag minden eladott gépnél be fog következni előbb-utóbb. Persze most még menekülőút az online kapcsolat, de ez egyrészt nem marad így örökké, másrészt a PlayStation Network működésében is vannak hibák, amelyek miatt a szerverek egy ideig elérhetetlenné válnak.

A v9.0-es firmware-rel a Sony az említett korlátozást feloldotta, vagyis gyakorlatilag nem számít, hogy lemerült a CMOS elem, a telepített vagy lemezen elérhető játékok akkor is futtathatók, ha a rendszer éppen nem kapcsolódik a vállalat szervereihez.

Van azonban egy apró limitáció, amiről érdemes tudni. A fenti rendszert a Sony azért építette be, hogy a játékosok ne tudják az egyes játékok trófeáit csalással összegyűjteni. Az új firmware-rel ezeket ugyan korlátozás nélkül meg lehet szerezni, de ha ezt az adott felhasználói profil lemerült elemmel, illetve offline módban teszi meg, akkor a begyűjtött trófeákhoz nem tartozik majd semmilyen dátum.

Természetesen az elemcsere továbbra is opció, bár ehhez szét kell szedni a gépet, amit nem mindenki vállal be, így a Sony mindenképpen jól tette, hogy szoftveres úton is leszámolt a CBOMB néven emlegetett problémával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés