Hirdetés

Socket 478-as alaplapok Intel 915 chipsettel

Az Intel 9-es sorozatú chipkészleteinek több olyan tulajdonsága van, melyeket szívesen használna az ember anélkül, hogy alaplapjával együtt mindjárt 478 tűs processzorát is le kellene cserélnie. A 915 Express chipset többek között PCI Express támogatást, négy Serial ATA-csatlakozót és High Definition Audio vezérlőt biztosít, azonban alapvetően az LGA775 tokozású Intel-processzorokhoz tervezték, ami kellemetlenül – és gyakran szükségtelenül – megdrágítja az új platformra való átállást. Erre a problémára szolgál megoldással az Asus és az Albatron.

Az Asus P4GD1 jelzésű alaplapja az Intel 915P/ICH6 páros köré épül. 800 vagy 533 MHz rendszerbusszal készülő, legfeljebb 3,6 GHz-en futó, 478 tűs processzorokhoz alkalmazható, és támogatja a Hyper-Threading technológiát is. Négy memóriafoglalata maximum 4 GB kapacitású RAM-ot képes befogadni, lehetővé téve a kétcsatornás üzemmódot is. A videokártya számára egy PCI Express x16 aljzat áll rendelkezésre, egyébként három PCI Express x1 és három hagyományos PCI foglalatba illeszthetők a bővítőkártyák.

A déli híd egy IDE- és négy Serial ATA-csatlakozóval szolgál, de egy külső IDE RAID vezérlőnek köszönhetően két további csatlakozó kapott helyet az alaplapon JBOD, RAID 0, 1 és 1+0 tárolók létrehozását téve lehetővé. További funkciók: nyolccsatornás hang digitális kimenettel, Gigabit Ethernet, nyolc USB 2.0 port, „AI”-extrák a tuningoláshoz.


Asus P4GD1

Az Albatron mindjárt két modellel is szolgál: a PX915P4 Pro az Intel 915P/ICH6 chipsetre, míg a PX915G4 Pro az integrált grafikus vezérlőt (GMA900) tartalmazó 915G/ICH6 lapkapárosra épül. Az alaplapok ugyancsak négy memóriafoglalatot kínálnak, a bővítőkártyák számára egy PCI Express x16, két PCI Express x1 és három PCI aljzat áll rendelkezésre.

A lapon két LAN-interfész található: a Marvell-chip Gigabit Ethernet, míg a VIA-vezérlő Fast Ethernet kapcsolatokat támogat. A tárolók négy Serial ATA, és három IDE portra csatlakoztathatók, ez utóbbiak közül kettővel RAID (0, 1, 0+1) tömbök kezelése oldható meg. Megemlítendő még a nyolccsatornás hang (digitális be- és kimenettel), valamint a nyolc USB 2.0 interfész.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés