Hirdetés

SilverStone SST-SG09B: 23 liter mindenre elég lesz

A SilverStone mérnökei egy olyan házat álmodtak meg, mely nem túl nagy, mégis képes komoly teljesítményű hardverelemek elnyelésére. Az álom végül az SST-SG09B típusú házban materializálódott, mely a gyártó SUGO sorozatának legújabb tagja lett. A műanyag előlapos, de alapjaiban acélból készült 5,3 kg-os SSF ház méretei 220 x 295 x 354 mm, azaz térfogata 23 liter.
Láttunk már ennél kisebb házakat is, de a SilverStone nem a legkisebb térfogatú ház címére hajt, hanem a lehető legkisebb helyen próbálja megoldani a nagy teljesítményű komponensek elhelyezését.

Ebből fakadóan az alaplap akár micro ATX is lehet, de Mini-ITX és DTX alaplapok is szóba jöhetnek. A 23 literes belső és a ház kialakítása viszont 335 mm hosszú és fogantyúval ellátott VGA számára is elég helyet biztosít, sőt ebből akár kettőt is bepréselhetünk! Ekkor viszont arra kell figyelni, hogy a választott tápegység hossza lehetőleg ne haladja meg a 180 mm-t, de érdemes ennél rövidebbet (160 mm) és moduláris típust választani. Azonban a gyártó erősen ajánlja, hogy a táp vásárlása előtt alaposan tanulmányozzuk a kézikönyv erre vonatkozó részét, ugyanis a ház nem minden kereskedelmi forgalomban kapható PSU-val kompatibilis.

Szerencsére a behelyezett kártyák száma nem befolyásolja a beszerelhető tárolók mennyiségét, ugyanis ezek az alaplaptálca hátoldalára kerültek. Összesen 2 darab 3,5"-es és 4 darab 2,5"-es tároló beszerelésére van lehetőség, de utóbbiak 2x2-es tömbökben (szendvicsben) rögzíthetők, mely hűtés szempontjából nem teljesen ideális, így a gyártó inkább az SSD-k használatát javasolja, ha mind a 4 darab 2,5"-es helyet fel akarjuk tölteni - ellenkező esetben HDD-t is nyugodtan használhatunk. Az optikai meghajtó helyét sem spórolták el a gyárban, ennek a ház tetejében biztosítottak egy kis rekeszt, ám ez is legfeljebb 9,5 mm vastag, slot rendszerű darab lehet.

A CPU-hűtőre is vonatkozik egy megkötés, ennek magassága nem haladhatja meg a 165 mm-t. Vízhűtés előkészítés (például tömlőfuratok) a képeken nem látható, illetve a gyártó sem tesz róla említést, így legfeljebb a kompakt rendszerek jöhetnek szóba, melyek nem igényelnek speciális rögzítést.

A ház meghatározó eleme a hűtés, ami a dizájnt is nagyban befolyásolja, hiszen az előlapot a mögé bújtatott tápegység porszűrővel ellátott légbeömlő nyílása, vagyis annak rácsozása uralja, ami kissé retro kinézetet ad a terméknek - ugyanitt kapott helyet a 2x USB 3.0-ból és audio jackekből álló I/O panel, a reset és a bekapcsoló gombok. A tápegység tehát kintről szívja a hűvös levegőt, a meleg levegő pedig a ház jobb oldalán távozik, így nem vesz részt a ház belsejében elhelyezett komponensek hűtésében. A hűvös fuvallat bejuttatásáról a tetőre szerelt 180 mm-es légkavaró (becenevén Air Penetrator) gondoskodik, míg a meleg levegő eltávolítása a hátul lévő 120 mm-es, egy jobb oldalra szerelhető 80 mm-es, valamint a bal oldali (2x80/92 mm és 1x 120 mm) ventilátorcsoport feladata.

A SilverStone mérnökeinek szokatlan megoldásokkal ugyan, de sikerült kész formába önteni mindazt, amit megálmodtak. Sajnos, ebből fakadóan a vásárlónak is számos kompromisszummal járó döntést kell meghoznia, ha minden egyes litert hasznosítani akar. Mindezért az előzetes információk szerint majd 170 dollárt kell fizetni, a megjelenés pedig négy nap múlva esedékes.

Azóta történt

Hirdetés