Hirdetés

Computex 2013: csak VGA-t fogad a SilverStone prototípus háza

Szinte minden Computex alkalmával feltűnik a külső házba építhető VGA ötlete, ami lassan már frusztráló, hiszen ezek közül a termékek közül alig jut el valamelyik a boltokig. Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki döntse el maga. Ami fontos, hogy a SilverStone idén kiállított egy prototípus házat, melynek egyelőre nincs neve, de működik, és egy PCI Express foglalatba helyezhető VGA-t képes a megfelelő PC-hez csatlakoztatni Thunderbolt interfészen keresztül.

A működési elv alapján radikális újításról tényleg nem beszélhetünk, hiszen mint említettük, ezt a koncepciót láttuk már az elmúlt évben, illetve korábban is, a SilverStone megoldása egyedi. Ez elsősorban a méretén látszik, és nem véletlenül nagy, ugyanis egy 450 wattos tápegységet helyeztek el benne, így majdnem az összes VGA-val megbirkózik, azaz a leghosszabb termékek is szóba jöhetnek. A korábbi koncepciók esetében a cégek a középkategóriás modelleknél nem mentek tovább, amit sokan fájlaltak is.


(forrás: AnandTech) [+]

A SilverStone megoldása azoknak a felhasználóknak is tetszik, akik csúcskártyára vágynak egy átlagos notebook mellé. Viszont fel kell tenni a kérdést, hogy valóban előny lesz a drága VGA Thunderbolt interfészen bekötve? Nos, röviden a válasz: nem. A probléma forrása lényegében az összeköttetésben rejlik, ugyanis a Thunderbolt adatátviteli sebessége nagyjából a 2.0-s x2-es, vagy a 3.0-s x1-es PCI Express port szintjén van, emellett a vezeték késleltetése is jelentősen magasabb, mint amit egy PC-ben lehet mérni. Bár a VGA-k a leggyorsabb PCI Express felületet nem használják ki, azért a combosabb kártyákhoz ajánlott az x8-as PCI Express 2.0-s összeköttetés. Ennél lehet jobb kapcsolat is, de igazából a rendszer nem fog profitálni belőle. A Thunderbolt viszont az előbb említett interfész sebességének konkrétan a negyedét kínálja, ami egyszerűen kevés, és nem véletlen, hogy az efféle koncepciók megragadtak a középkategóriás VGA-knál, mivel a csúcstermékek bizony igénylik a gyorsabb adatátvitelt.

A SilverStone egyébként a házat 200-250 dolláros áron szeretné bevezetni, de a megjelenés időpontja egyelőre kérdéses. Ésszerűen választva bele VGA-t még értékelhető alternatíva válhat belőle, de semmiképp nem érdemes belerakni a combosabb kártyákat az említett ok miatt.

Előzmények

Hirdetés