Hirdetés

Első körben nem lesz nyolcmagos Sandy Bridge-E CPU?

Az Intel gőzerővel dolgozik a Sandy Bridge-E bevezetésén, melynek startja az legfrissebb adatok szerint állítólag a következő év elején lesz, de több forrás is jelezte, hogy a vállalat komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a termékek még karácsony előtt piacra kerüljenek. Az új lapka nyolc processzormagot tartalmaz 20 MB-os harmadszintű gyorsítótár mellett, és az LGA2011-es tokozást használja majd. A processzor kiterjedése a pletykák szerint 400 mm² körül alakul, vagyis igazi óriáschippel lesz dolgunk, ugyanakkor az értékelhető TDP fogyasztás biztosítása végett egyetlen asztali modellben sem engedélyezett a teljes L3 cache, és az összes processzormag sem lesz aktív.

A legerősebb versenyző a Core i7-3960X jelzést viseli majd, és úgynevezett Extreme Edition modellről lesz szó, vagyis a tuningot semmilyen mesterséges formában nem akadályozza az Intel. A DonanimHaber információi alapján a hat aktív maggal rendelkező termék alapórajele 3,3 GHz lesz, amit a Turbo Boost 3,9 GHz-ig képes megemelni. A processzormagok 15 MB-os közös harmadszintű gyorsítótárat kapnak.

A Core i7-3930K jelzésű processzor szintén hatmagos lesz, de az Intel a maximálisan beállítható szorzót limitálni fogja. Ez még mindig nem jelenti azt, hogy a termék nem tuningolható, csupán arról van szó, hogy nem az alaplap által támogatott maximális szorzó lesz a legmagasabb beállítható érték. Az aktuális K-s processzorokból kiindulva ez nem jelent majd komoly problémát, mivel az alaplapok BIOS-ában támogatott egészen magas szorzók úgyis csak extrém hűtés mellett aktiválhatók. A második leggyorsabb modell órajele 3,2 GHz lesz, amit a Turbo Boost 3,8 GHz-ig emelhet, továbbá a megosztott L3 cache mérete 12 MB-ra csökken a leggyorsabb modellhez képest.

Az adatok szerint a legolcsóbb LGA2011-es tokozású termék a Core i7-3820 lesz, ami már egy négymagos processzor. Ez a modell már fizikailag sem tartalmaz nyolc processzormagot, ami olcsóbb gyártást tesz lehetővé. A 10 MB-os L3 gyorsítótárat alkalmazó termék 3,6 GHz-en fog ketyegni, a Turbo Boost pedig 3,9 GHz-es maximális órajelet biztosít majd. A processzorra az Intel korlátozott tuningolhatóságot biztosít, mivel a maximálisan beállítható szorzó csupán a Turbo Boosttal nyerhető 300 MHz erejéig engedi az alapórajel emelését.

Mindegyik Sandy Bridge-E processzor négycsatornás DDR3-as memóriavezérlővel rendelkezik, és támogatják a Hyper-Threading technológiát is, emellett a lapkába 3.0-s PCI Express vezérlő kerül várhatóan 40 csatorna támogatásának lehetőségével. A DonanimHaber információi szerint a három új modell TDP fogyasztása 130 watt lesz, ami lényegében megszokott érték az Intel felsőkategóriás termékpalettájában. Az LGA2011-es tokozású processzorokhoz természetesen új alaplap kell, de a termékek fejlesztésével párhuzamosan már készül az X79-es vezérlőhíd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés