Hirdetés

Samuel leköszön, ám nincs megállás..

A VIA C3 procijairól egy ideje már azt is tudjuk, hogy minden további nélkül elbattyognak párosával, ehhez mindössze egy dual FC-PGA-s lap, nomeg két proci szükségeltetik. Kár, hogy egyrészt mindezt még nem tudtuk magunk kipróbálni, de még nagyobb kár, hogy mások szerint a dolog több, mint nem frenetikus: a C3-as proci minden 52 négyzetmilliméteres magmérete, és a 128KB L1-es, valamint a fele ennyi L2-es cache ellenére meglehetősen gyatrán teljesít.

Más kérdés, hogy a cucc alig melegszik, és hiába 700MHz-es (ezt mondjuk egy Celeron-nal összevetés utáni, esetenként harmad akkora (azaz harmat gyönge..) teljesítmény kicsit idézőjelbe teszi..), lazán elmegy aktív hűtés nélkül, ez azonban nyilván csak keveseket győz meg a holmi amúgysem túl extra ár/érték aránya mellett arról, hogy érdemes megvenni. Ha azonban a gép csendessége az alapvető szempont, egy C3-nál (venti nélkül..) jobbat keresve se, ráadásul sokaknak elegendő ez a moderált teljesítmény is, hiszen az alkalmazások egy részének a legkevésbé vannak világrengető elvárásai a CPU-t illetően. Elég RAM, korrekt vinyó, minőségi videókártya, ennyi is elég lehet..

Mindezt csak azért, mert a VIA nemsokára megújítja ezt a proci sorozatát: az eddigi Samuel 2-es core helyébe hamarosan az Ezra lép, amely ugyan szintén 0.13mikronon, alumínium huzalozással, tehát architekturálisan változatlan formában készül, egy lépcsővel azonban még feljebb lép, már ami a MHz-eket illeti. (800-1000MHz)

Az Ezrák ráadásul idővel FC-PGA2-es tokba kerülnek, azonban a CPU ekkor már az Ezra-T (Tualatin kompatibilis tok..) core-on alapszik majd, amit nem sokkal később (2002 elején) a most még C5X kódnéven futó, már a C4 családba tartozó, a név ellenére már teljesen más koncept alapján készülő proci vált le; az első core-generáció Nehemiah néven fut majd. Ez a proci már négyszer akkora L2-es cache-sel bír majd, mint a mostani sorozat tagjai (64->256KB), továbbfejlesztett pipeline-on utaznak majd az adatok, valamint az SSE utasításkészlet is implementálásra kerül. A CPU die nagysága ily módon persze változni kénytelen, 72 négyzetmilliméterre növekszik. Ezzel együtt elvileg (az ígéretek szerint) a C4-ek teljesítménye már sokkal versenyképesebb lesz, mint a mostani elődöké, ami jó hír, bár hisszük, ha majd látjuk..

Mindezeken felül hamarosan itt egy vadonatúj VIA South Bridge (VPX-64), amely bármelyik V-link-es VIA North Bridge-dzsel szót érthet majd, így a Pro266/KT266/P4X266-os rendszerek következő generációjának fontos alappillérévé válhat. (a 64bit-es, 66MHz-es PCI kezelése a fő fícsör..)

Ahogyan a dual Athlon-os rendszerek egyelőre még mindig messze vannak a sikertől, hiszen kész sincsenek, a VIA saját KT266MP néven futó megoldása sem látja még a piacra kerülés dátumát, vélhetőleg bőven jövőre lesz már, mikor erre mégis sor kerül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

  • VIA C3 750MHz

    A VIA a mai napon hivatalosan is bejelentette C3 nevű, 750MHz-es processzorát.

  • Chipgyártók virágzása: bérbe adnak

    Mert a procigyártás még bérmunka esetén is sokkal jövedelmezőbb tud lenni, mint az egyéb integrált áramköri komponensek előállítása, ez pedig mindenkinek jól jön..

Hirdetés