Hirdetés

Chipgyártók virágzása: bérbe adnak

A processzorgyártás mindig is a drága sportok közé tartozott, így nem meglepő, ha esetenként a legnagyobbak is csak masszív állami támogatásokkal kísérten győzik a tempót, gondoljunk akár az AMD-re drezdai gyára kapcsán.. Ráadásul, mint ismeretes, az AMD mindössze 2-3db saját gyáregységgel a zsebében ücsörög az előkelő második helyen, míg az Intelnek ennél ugye jóval többre futja.

Kisebb-nagyobb chipgyártó műhelyekből azonban tajvan-szerte is akad jó pár, de nem csak ott, hiszen a TI (Texas Instruments) pl. amerikai, és nem is kis pályán játszik. Eddig ők csinálták a Sun 64bit-es UltraSparc III-as cuccosait, bár újabban az a hír járja, hogy a Sun hamarosan elviszi a TI-től a gyártást (az UMC-hez), mert a dolog hatékonyságával komoly problémák vannak. (ennek tudható be, hogy a CPU 900MHz-es változataiból a mai napig nem lehet rendelni, pedig ezek nem halasztgatott Foster procik..)

Mellesleg a Sun népszerűsége erősen megcsappant az utóbbi időben, amióta az UltraSparkoknál sokkalta olcsóbban hozzá lehet jutni a P4-hez, ami ráadásul kenterbe is veri a Sun procijait.. Persze ahol muszáj a 64bit-esség, oda még mindig Sparkot vesz a júzer, jobb híján, akár 6000 dollárér', bár ennyiért csak egy 600MHz-es UltraSparc III-ast kapni. Jó, ezen mondjuk helyet kapott 4MB L2-es cache is.. (érdekességként jegyeznénk meg, hogy a Sparkokat oly módon is lehet dual kombókban használni, hogy a két CPU tök más MHz-en futkároz, ami érdekes egy fícsör..)

De térjünk vissza a "kis" tajvani manufaktúrákhoz! A TSMC-ről, ha máskor nem is, de legutóbb a GeForce 3 gyártás szivatóval-indulása kapcsán már megemlékeztünk, ugye ő az, aki az NVIDIA-nak termeszti a GPU-kat.. Amúgy hasonlót tesz a VIA Cyrix procijaival is, a 0.15-ös technológiával készülő C3-ak mind innét indulnak el. Az UMC-ről épp az előbb szóltunk, a chipgyártó azonban nem csak a Sun megrendeléseiben reménykedhet, hiszen szinte biztosra vehető, hogy a jövő év során AMD procikat is gyárt majd. (a várakozások szerint ezek az AMD 0.13 mikronos, 64bit-es CPU lesznek, amelyek már az IBM-Infineon-UMC által gőzerővel fejlesztett SIMOX-SOI (separation by implantation of oxygen - silicon-on-insulator) technológia felhasználásával készülnek..)

Mert a procigyártás még bérmunka esetén is sokkal jövedelmezőbb tud lenni, mint az egyéb integrált áramköri komponensek előállítása, ez pedig mindenkinek jól jön: egy-egy több ezer dolláros CPU után egy UMC is rendesen kaszálhat.. Ráadásul, ha jól tudom, a Cyrix-nek pl. sosem volt saját gyára, igazából csak egy változó összetételű mérnök stábot jelentett, akik megtervezték az adott chipet, majd valahol legyártatták..

Azóta történt

Hirdetés