Hirdetés

Webszerverek, VIA processzorokkal!

Manapság ugyanis nem divat a "ventillátortalanság", sem az "agyonintegrált" koncepció, már ami az asztali gépeket illeti, a szerverekről nem is beszélve. Bodorság lenne azt hinni ugyanakkor, hogy nincs jövője egy ilyen jellegű megoldásnak.

Mint tudjuk, a VIA C3 processzorok legfőbb jellemzője, hogy az Intel és az AMD processzoraihoz képest lassúak, és kevesebbet fogyasztanak. Olyannyira kevesebbet, hogy aktív hűtés nélkül is tökéletesen üzemelnek, méghozzá a 800-850 MHz-es C3-asok is. Kis különbséget kell tenni a 0.15 mikronos Samuel II magos C3-asok (C3 800- MHz) és az újabb, 0.13 mikronos Ezra magos C3-asok (C3 800+ MHz) között. Nyilván az utóbbi "az igazi".

A VIA persze itt nem áll meg, hiszen mini-ITX formátumú, VIA EPIA nevű alaplapja mindössze 17 x 17 cm-en oldja meg az alaplap + processzor + memória + video + hang + hálókártya + TV kimenet + USB kombinációját -- természetesen egyetlen ventillátor nélkül. Az alaplap VIA PLE133 chipsetet hordoz, tehát valóban "agyon van integrálva".

Nos, jómagam szívesen tudnék egy ilyen gépet nappalimban, ugyanis jelenlegi -- sokkal erősebb -- konfigurációm hangja nem kimondottan "muzsika fülemnek". Persze, más szempontból is jól jöhet egy ilyen megoldás: az Industrial Computers (ukrán cég :D) most jelentette be, hogy VIA EPIA alapú webservereket állít üzembe, hiszen azok kényelmesen elférnek egy 1U házban, mindössze 4.4 liternyi térfogattal bírnak, ráadásul nem igénylik a légkondicionált szerverszobát!

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés